Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2017: Lisa Sihlberg

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2017 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Lisa Sihlberg är naturskyddsfotografen som använder kameran som vapen för att uppmärksamma hotade arter och försvinnande natur världen över.

• Se fler av Lisas bilder på Lisasihlberg.comInstagramFacebook och Staywildcollective.net.

“Jag har haft ett mycket spännande fotoår då jag från och med slutet på 2016 kör mitt företag som naturskyddsfotograf och friluftslivsutvecklare på heltid. Det har även gjort att jag i år, till skillnad från mina tidigare mer exotiska expeditioner, har fått möjlighet att uppmärksamma arter och natur i vår dyrbara Skandinaviska natur!

Magiskt vackra lilla ön Runde på Norges västkust.

Min första expedition i år gick till den lilla ön Runde på norska västkusten i ett samarbete med min norska ambassadör-kollega Audun Dahl, där vi fokuserade på att uppmärksamma Lunnefågeln. Denna fantastiska lilla fågel som fram till 1970-talet fanns utbredd på den Bohuslänska kusten, men nu även har det svårt i Norge.

Detta projekt fick jag chans att berätta mer om på årets föreläsningar på Naturhistoriska muséet i Göteborg, Cyberphoto-mässan i Umeå, Kameradoktorns 10-årsjubileum i Stockholm och på Scandinavian Photo i Stockholm. Många härliga föreläsningar med en underbar publik!

Årets nya projekt utmanade mig i fågelfotografering. På bilden, en havssula.

Expeditionen på Runde gav mig även chansen att ägna mig lite åt fågelfotografering med mina nya teleobjektiv, vilket är något jag väldigt sällan gör, då jag genom åren mestadels har fokuserat på orangutanger, spökdjur, elefanter och landskap.

Under min andra expedition till Norge, besökte jag Dovrefjells och Jotunheimens nationalparker och jag fick chans att dokumentera otroligt vackra landskap, men även myskoxen som finns på Dovrefjell. Samtidigt fick jag en större inblick i hur Norge arbetar med ekoturism för att stärka skyddet av värdefull natur.

Jotunheimen bjöd på ett mycket skiftande väder vilket blev spännande både för min fotografering och boende i tält på fjället!

2017 var även året jag införskaffade en drönare för att utveckla en helt ny del av mitt fotograferande från en vinkel som jag sällan kan få på naturlig väg.

Dessutom har mina Norge-expeditioner lett till ett nytt samarbete där jag tillsammans med norska landskapsfotografen Lina Kayser och finska naturfotografen Kaisa Lappalainen startat Stay Wild Collective.

Norge bjöd på fantastiska naturupplevelser och hissnade utsikter, endast en tågresa bort!

Det är ett initiativ där vi tre drivna kvinnliga fotografer tillsammans kommer att uppmärksamma och informera om naturskyddsprojekt i Skandinavien genom våra bilder, workshops och expeditioner.

Den, numera, skygga lunnefågeln, som efter att ha blivit utrotad i Bohuslän på 1970-talet nu även minskar i Norge.

Under december påbörjas vårt första projekt som kommer att fokusera på fjällräven i Norge, häng med vetja!

Jag och hunden Molly under en av mina Norge-expeditioner. Här på 1600 m.ö.h i Jotunheimens nationalpark.

Mer att läsa