Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2016: Mats Andersson

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2016 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Naturfotografen Mats Andersson har gett ut ett tiotal böcker och haft mängder av utställningar. Han har vunnit Metro Global Photo Challenge, nominerats till Svenska Fotobokspriset 2013 för boken ”Djur” och vann i år två riktigt tunga naturfotopriser. 

• Se fler av Mats Anderssons bilder på Matsandersson.nu

“Mitt år har verkligen varit helt fantastiskt. Ett mycket glädjande besked på våren att jag blev ”all over winner” i NNPC och därmed Årets Nordiska Naturfotograf. Innan 2016 hade jag bara sänt in till en tävling 2011 – och lyckades då vinna Sverigefinalen i Metro Global Photo Challenge. Men vinsten i Nordic Nature Photo Contest var verkligen toppen. Vilken glädje. Jag skickade även in för första gången till Wildlife Photographer of the Year och lyckades även vinna där (Black & White). Kan inte riktigt förstå fortfarande. Otroligt tacksam. Vinsterna i NNPC och WYP har verkligen öppnat dörrar till hela världen. Mina bilder har i många fall sålt slut via min webbshop och köparna finns numer i USA och över hela Europa. Något jag aldrig kunde drömma om.

Sommaren ägnade jag åt att jobba vidare på Island med mitt o Heikki Willamos nya bokprojekt. Tidigt på hösten fotograferade jag en hel del i hemmaskogarna. Senare bar det iväg till Afrika, närmare bestämt Sydafrika, Botswana, Namibia och Zimbabwe. Nu ser jag fram mot nästa år för att jobba vidare med nya bokprojektet. Det blir resor till Nordnorge och Island bland annat.”

Elefant Botswana, oktober 2016. Foto: Mats Andersson

Elefant Botswana, oktober 2016. Foto: Mats Andersson

Tranor i dimma, Småland september 2016. Foto: Mats Andersson

Tranor i dimma, Småland september 2016. Foto: Mats Andersson

Natt vid vulkansjön, Island juli 2016. Foto: Mats Andersson

Natt vid vulkansjön, Island juli 2016. Foto: Mats Andersson

Mer att läsa