Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2016: Jonathan Stenvall

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2016 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Jonathan Stenvall har utsetts till Årets unga nordiska naturfotograf, valdes 2016 in i Naturfotograferna /N, har placerat sig på topp tio i flera naturfototävlingar och är en flitig bildföreläsare.

• Se fler av Jonathan Stenvalls bilder på Jonathanstenvall.com, Y-NNP.com och här på Natursidan.se

En av de många gråhägrarna vid Råstasjön. Foto: Jonathan Stenvall

En av de många gråhägrarna vid Råstasjön. Foto: Jonathan Stenvall

Mitt fotoår 2016 började som det brukar – en kall och snöig dag vid kanten av den istäckta Råstasjön. Under vinterhalvåret utgör sjön en av Stockholms finaste fågellokaler med bland annat upp till 100 stycken gråhägrar som varje år står stationära ute på isen. 2016 kom att bli ett viktigt år för Råstasjön. Under lång tid har flera eldsjälar arbetat mot den planerande bebyggelsen i skogen kring sjön och jag själv har genom ett fotoprojekt arbetat kring Råstasjön. Under våren kom det efterlängtade beslutet – sjön är räddad! En stor seger för miljörörelsen och alla de fåglar, djur men även människor som dagligen använder sig av sjön och dess omgivningar.

En kärrsnäppa födosöker ute på sandstranden. Foto: Jonathan Stenvall

En kärrsnäppa födosöker ute på sandstranden. Foto: Jonathan Stenvall

Under sommaren återvände jag till min absoluta favoritplats, Gotska Sandön nationalpark. Ön som ligger några mil norr om Gotland är en av Östersjöns mest isolerade platser. Milslånga sandstränder omger den tallskogsdominerande ön som bebos av fåglar, sälar och en liten population skogshare.

Sillgrisslor på Stora karlsö. Foto: Jonathan Stenvall

Sillgrisslor på Stora karlsö. Foto: Jonathan Stenvall

Efter midsommar åkte jag tillsammans med Fältbiologerna till en för mig ny plats, Stora karlsö utanför Gotland. Den stora attraktionen här var Östersjöns största koloni av alkor med runt 14 000 par av sillgrisslor och tordmular.

Lägerplatsen i Jämtland. Foto: Jonathan Stenvall

Lägerplatsen i Jämtland. Foto: Jonathan Stenvall

Två dagar efter jag kom hem efter Karlsö åkte jag upp till Jämtland tillsammans med Skydda skogen för att inventera avverkningsanmäld skog. I cirka nio dagar åkte vi runt kring skogarna norr om Strömsund för att leta efter skyddsvärd skog. Vi hade en fast lägerplats vid en liten sjö ute i skogen, här blev det fantastiskt vackert under dem ljusa sommarnätterna när dimman bredde ut sig över den spegelblanka sjön.

Storstadsnära Tyresta Nationalpark. Foto: Jonathan Stenvall

Storstadsnära Tyresta Nationalpark. Foto: Jonathan Stenvall

I juni tog jag studenten vilket till en början gav mig mycket tid till min fotografering. När jag istället nu börjat jobba så har min fritid förminskats något ofantligt, då är det fantastiskt att ha närhet till så mycket underbar natur även fast man bor i en storstad. Råstasjön, Tyresta NP, Nationalstadsparken och Stockholms skärgård och mycket mera inom räckhåll för buss och tunnelbana.

Mer att läsa