Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2015 – Felix Heintzenberg

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2015 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Felix Heintzenberg är naturfotograf, utbildad biolog, pedagog och författare. Felix har fotograferat natur i över 30 år och sedan 2013 arbetar han som professionell naturfotograf. Han har bland annat arbetat med flera större fotoprojekt om örnar, ugglor och kungsfiskare. Utöver reportage i ett flertal naturtidskrifter omfattar publicerade verk böckerna “Nattens tysta jägare – nordiska ugglor” (2015), “Wild Wonders of Skåne” (2015), “I Skuggan av Träden – Liv i våra vilda skogar” (i samarbete med Tom Schandy, utnämnd av WWF till Årets Pandabok 2015), “Nordiska Nätter – Djurliv mellan skymning och gryning” (Årets Pandabok 2014), “Naturpärlor i Skåne” (2012) och den tyskspråkiga “Greifvögel und Eulen” (2007).

• Fler av Felix Heintzenbergs bilder kan ses på Heintzenberg.com.

“Året 2015 har varit ett intensivt år som framför allt präglades av ett intensivt arbete med en ny bok med titeln ”Nattens tysta jägare – nordiska ugglor”. Boken som påbörjades för över fem år sedan och som är ett samarbete med den norske naturfotografen Tom Schandy släpptes i oktober i år. I början av året blev det därför en del kompletterande ugglefotografering till boken, mest kattugglor och sparvugglor i södra Sverige. Under sommaren reste jag med Tom till ett avlägset fjällområde där vi lyckades fotografera fjällugglan, en av de svåraste arterna till boken.

Utöver ugglearbetet gjorde jag olika kortare fotoresor till bland annat Grönland och Nordnorge. På hemmaplan fortsatte jag under sensommaren med att utveckla mina färdigheter inom ”high-speed photography” med blixt, en fotografisk teknik som gör det möjligt att fånga blixtsnabba rörelser på bild, även i mörker. Jag tillbringade mycket tid med att fotografera flygande fladdermöss men även fiskande kungsfiskare, ett stort fotoprojekt som påbörjades för över tio år sedan.”

Fjällugglehane i svenska fjället. Juli 2015. Foto: Felix Heintzenberg

Fjällugglehane i svenska fjället. Juli 2015. Foto: Felix Heintzenberg

Snöhare i närheten av Kangerlussuaq, Grönland. April 2015. Foto: Felix Heintzenberg

Snöhare i närheten av Kangerlussuaq, Grönland. April 2015. Foto: Felix Heintzenberg

Kattuggla, Skåne. Maj 2015. Foto: Felix Heintzenberg

Kattuggla, Skåne. Maj 2015. Foto: Felix Heintzenberg

Mer att läsa