Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2015 – Camilla Noresson

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2015 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Camilla Noresson har haft flera utställningar, vunnit 1:a pris på Vårgårdas Naturfotofestival 2013 och är medlem i PhotoNatura. Det har varit ett intensivt fotoår för henne med flera stora utmaningar, men hon var egentligen nöjd med 2015 redan i februari.

• Se fler av Camilla Noressons bilder på hennes hemsida, Facebook, Instagram och här på Natursidan.se

“Mitt fotografiska år 2015 har varit spännande på många vis. Året rivstartade uppe i Tromsö. Målet var att uppleva det magiska norrskenet. Att fotografera det var en utmaning. Men några nätters nattsudd så lyckades vi fånga den ljuva magiska färgen på himlen. Längtan efter snö blev också tillgodosedd med råge.

Så redan i februari var man helnöjd med år 2015. Resten blev en bonus.

Jag började också göra mig bekant med gamla helt manuella vintageobjektiv under året. Objektiv som under vissa förhållanden ger vissa effekter. En sak jag hunnit lära mig är att det vände upp och ner på hela mitt tankesätt jag har när jag fotograferar makro. En dag när inspirationen tryter och man tycker att man inte får till något bra då ska man plocka fram ryssen och tysken. De kan locka fram inspirationen. Jag har döpt dem till ”Galenskaparna” och ett smakprov får ni nedan. Vart det projektet ska leda till får framtiden utvisa.

Light explosion. Ett smakprov på en bild av en av mina "Galenskapare". Ett gammalt ryskt objektiv vid namn Helios-44 50 mm. Svårt men spännande att experimentera med. Foto: Camilla Noresson http://www.natursidan.se/tag/camilla-noresson/

Light explosion. Ett smakprov på en bild av en av mina “Galenskapare”. Ett gammalt ryskt objektiv vid namn Helios-44 50 mm. Svårt men spännande att experimentera med. Foto: Camilla Noresson 

Det var också året då jag så smått vågade börja säga ja och kasta mig ut på okända vatten. Dock i min egen takt.

Det första ja jag sa var att hålla mitt första föredrag. Det var på Oslo kameraklubb i april och det blev en helt ny upplevelse för mig.

Nya erfarenheter och upplevelser brukar ge ringar på vattnet. Och det gjorde det.

Jag blev en morgongåva!

Nu under ni säkert hur i hela friden man kan bli det. Men en då blivande fru kontaktade mig och ville ge en fotodag med mig i morgongåva till sin blivande man. Han hade hört mitt föredrag i Oslo och var så inspirerad av det. Det var ju ett fantastiskt betyg på det jag presterade där. En riktig kick. De nygifta gästade Sverige i sommar och vi hade en jättetrevlig fotodag.

Only grass. En skön sommarkväll vid havet i Falsterbo. Foto: Camilla Noresson http://www.natursidan.se/tag/camilla-noresson/

Only grass. En skön sommarkväll vid havet i Falsterbo. Foto: Camilla Noresson 

Att våga säga ja resulterade också i att jag ställde mig på en scen och visade mina bilder. Stå på en scen och prata inför publik har alltid varit en upplevelse jag medvetet undvikit.

Att ta steget upp på Vårgårda naturfotofestivals scen har varit svårt att ta men jag är glad att jag gjorde det. Uppgiften var att delta i Pecha Kucha. Att visa 20 bilder som vardera visades i 20 sekunder utan att själv kunna styra tiden. Det var ingen lätt uppgift och krävde förberedelser.

Men det slutade inte där för jag äntrade även scenen på Eslövs fotofestival och det var lika nervöst men inte så svårt som Pecha Kuchan.

I motljuset. En härlig kväll efter en god middag hos vänner norr om Karlsborg. En snabb kvällstur i skogen ska man ta vara på. Foto: Camilla Noresson http://www.natursidan.se/tag/camilla-noresson/

I motljuset. En härlig kväll efter en god middag hos vänner norr om Karlsborg. En snabb kvällstur i skogen ska man ta vara på. Foto: Camilla Noresson 

Där kunde man styra tiden själv. Däremot att vara sist i programmet och att försöka fånga publikens intresse efter en superdag var en utmaning.

Men när nerverna väl lagt sig lite på plats var det faktiskt riktigt kul. Och det kändes bra.

Jag vet att många säger nej till sådant här och det är nog av någon anledning många tjejer som säger nej. Men jag vill avsluta detta året med budskapet om att våga säga ja. Kunde jag så kan ni. Det var en rejäl kick och det är kul att visa sina bilder.

Ha ett Gott slut på 2015 och ett Gott nytt 2016. Med ett ja.”

Regndroppen. Efter regn kommer solsken med det härliga ljuset på en sommaräng. Foto: Camilla Noresson http://www.natursidan.se/tag/camilla-noresson/

Regndroppen. Efter regn kommer solsken med det härliga ljuset på en sommaräng. Foto: Camilla Noresson 

Mer att läsa