Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2014 – Tom Svensson

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2014 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Tom Svensson är bevarandefotografen som reser landet runt för att föreläsa om världens många hotade arter. Han har gett ut två böcker och är som enda svensk med i IEPA, International Enviroment Photographers Association. Fler av Toms bilder kan ses på Tomsvensson.se, hans Facebooksida eller i vår intervju med honom, som kan läsas här.

“För mig som bevarandefotograf har 2014 har varit ett mycket intensivt fotoår. Med reser till Finland, Kina (för att föreläsa och för att dokumentera olika marknader) Zimbabwe, Tyskland, samt Indien. Däremellan har jag föreläst mycket för att nå ut med budskapet om hotade arter.

2015 verkar bli ännu mer intensivt eftersom jag håller på med två böcker samt många intressanta resor för att dokumentera hotade arter och habitat. Men även för att fortsätta det så otroligt viktiga arbetet att stoppa illegal jakt och illegal handel på djur.

En sak som glädjer mig mycket och som jag sett även under 2014 är att fler fotografer pratar om bevarande globalt och lokalt. Det är enormt viktigt att vi som är ute i skog och mark även visar om det går fel i naturen. Jag hoppas att fler även vill tänka på detta och jobba för att förbättra kunskapen, och vår miljö. Om inte för oss så för våra kommande generationer. Vi fotografer har ett stort ansvar. Ett stort tack till alla er som verkligen engagerar er.

elefant-tom-svenssonEn stor gammal elefanthane gående i solnedgången i Mana Pools, Zimbabwe. Mana Pools är utan tvekan en av Afrikas vackraste platser och med magiskt ljus i de låga skogarna. Jag åker tillbaka igen 2015 för kunna njuta mer av denna plats. Det dödas en elefant var 15 min – vi måste få stopp på det innan det är för sent.

Makak-tom-svenssonEn ensam makak sittande på en gren en tidig morgon tittande rakt mot mig. Det är då man själv funderar över vad de tänker på. Canon EOS 1D X, 500mm f/4, Iso 400, F/6,3, 1/400 sek

dhol-tom-svenssonEn av de arter som länge stått på min önskelista är dholer (asiatiska vildhundar). Nu på senaste Indien resan var det äntligen dags. Fick ett par timmar ihop med dessa skygga djur, helt magiskt och för mig höjdpunkten på resan. Det finns idag bara runt 3000 dholer kvar i Indien. Canon EOS 1D X, 500mm f/4, 2ggr converter + 1,4 convert. Iso 1600, F/8, 1/200 sek

tiger-tom-svenssonDet är alltid en speciell känsla att se en tiger. Här hade jag turen att upptäcka den när solen var på väg ner. Med endast runt 3200 tigrar i världen så hoppas vi på en förbättring under 2015. Det finns fler tigrar i privata hushåll än det finns vilda tigrar kvar ute i naturen. Canon EOS 1D X, 500mm f/4, Iso 400, F/6,3, 1/500 sek

• Alla bidrag i Naturjulkalender 2014
 Alla bidrag i Naturjulkalender 2013

Mer att läsa