Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2014 – Marie Mattsson

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2014 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Marie Mattsson är en naturfotograf med särskilt intresse för etologi och ekologi. Hon tycker om att resa och besöka spännande vildmarker, men hon tycker också om naturen hemmavid och vill gärna fånga skönheten hos vanliga arter som vi kanske tar för givet. Hennes naturbilder kan beskådas på hennes presentationssida här på Natursidan.se och på hennes hemsida MarieMattsson.se.

“De senaste åren har jag flera gånger försökt att hitta ett flertal olika ugglor men alltid haft oturen på min sida. Jag har visserligen sett ugglor flyktigt under mina äventyr i övergivna gamla fabriker på landsbygden, men på den tiden var mina kunskaper så begränsade att jag inte kan vara helt säker på vilka arter det var jag såg.

Det här året blev dock ett riktigt uggleår. Det hela startade vid Lappkärret i Stockholm, där jag fick se min allra första kattuggla yrvaket titta upp ur ett hål i en gammal ek. Sedan har det varit ringmärkningsäventyr med mina medarbetare här på Natursidan.se (där vi även fick se ruvande berguv!), och så i somras i Jämtland fick jag ett par riktigt fina upplevelser med hök- och lappuggla. För att knyta ihop säcken slutade året med ännu en kattuggla. Den visade sig bo mittemot byggnaden jag och min sambo precis flyttat in i!

kattuggla marie mattssonUgglor är verkligen speciella fåglar, det är inte konstigt att det finns så många historier om dem i gammal folktro.

slaguggla marie mattssonMaj månads enda snöfall kom precis när vi var med och ringmärkte slagugglans ungar, och vi fick ett fint tillfälle att ta ett snöigt porträtt på ugglemor.

lappuggla marie mattssonEn liten lappuggleunge tittar över bokanten genom lövverket.

hökuggla marie mattssonEn av hökugglans ungar visar att den redan har en fullvuxen ugglas intensiva blick.”

• Alla bidrag i Naturjulkalender 2014

 Alla bidrag i Naturjulkalender 2013

Mer att läsa