I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2014 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Johannes Rydström från Växjö har fotograferat sedan 2007 och blev i våras invald i föreningen Naturfotograferna. Hans främsta specialitet är fåglar, men han brinner även för fotografering av andra djur, detaljer och mönster i naturen, och storslagna landskap. Fler av Johannes bilder kan ses på hans hemsida eller presentationssida här på Natursidan.se.
“Det gångna året har jag som vanligt vigt väldigt mycket tid åt fotografering. Något som dock skiljer sig en del gentemot tidigare år är att motiven under 2014 har blivit allt mer varierade. Många fototurer har varit helt inriktade på växtriket eller enkla men grafiska mönster i landskapet, istället för fåglar. Även mer abstrakta bilder har tagit upp en stor del av mitt fokus, vilket har varit jätteroligt.
Tobisgrisslornas typiska siluetter mot ett glittrande Bottenviken. Tobisgrisslan har i Sverige sitt starkaste bestånd längs med Norrlandskusten, där Ångermanland är det landskap som hyser allra flest individer av arten. Tobisgrisslornas häckplatser är väldigt känsliga för minkpredation och återfinns därför oftast på väl isolerade öar. Ett av mina starkast lysande minnen från det gångna året är den majvecka jag tillbringade på den lilla ön Rödkallen i Luleå ytterskärgård.
En oktoberdag efter jobbet traskade jag bort till Bokhultet – ett stadsnära naturreservat och Natura 2000-område – för att reka lite spännande träd, utsnitt och kompositioner. Någon dag senare åkte jag tillbaka till den plats jag rekat ut då väderförutsättningarna var de jag hade hoppats på – vindstilla och lite dis. Det blev ganska många olika utsnitt, när jag låg där på marken och rullade runt bland de förmultnande löven med min utrustning, men jag fastnade personligen för den här bilden.
Blott ett stenkast hemifrån. En testosteronstinn kniphane låter vårkänslorna svämma över i dagens sista ljus.
De första regndropparna träffar den helt stilla vattenytan i motljuset, samtidigt som den mörka strandskogen reflekteras i vattnet.”