Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2014 – Johan Siggesson

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2014 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Johan Siggesson bor numera på Malta och ägnar sig förutom att fotografera bland annat åt att arbeta som guide och reser gärna till olika spännande platser runt om i världen. Fler av Johans bilder kan ses på hans presentationssida här på Natursidan.se och på Johansiggesson.com.

“Ett fantastiskt år för mig på så många plan. Pappa för andra gången, fotoresor, guidning och utmärkelser. En härlig blandning. Jag började mitt fotoår med tio dagars fotande i Cairngorms Nationalpark i Skottland. Det bjöds på fantastiska möten med fjällharar, kronhjort och ekorrar i vintermiljö.  Av olika anledningar har det blivit mycket Skottland för mig de senaste 2 åren och det är verkligen ett fantastiskt land både för landskaps- och djurfotografering.

FjallhareFjällhare som förlitar sig till 100% på sitt kamouflage.

Jag fortsatte året med att guida min första fotoresa som gick till Shetlandsöarna där vi givetvis fotograferade mest fågel – lunnefågel, havssula, storlabb etc. Givetvis var jag lite nervös inför första guidningen men det gick bra och min nästa guidning är till Namibia i maj 2015.

140703_Shetland-606

Mitt första ordentliga möte med havssulan var vid Hermaness som ligger längst norrut på Shetlandsöarna. En av de vackraste fåglarna i min mening.

Fotoåret går vidare med att jag får reda på att en av mina Afrikabilder blivit omnämnd (highly Commended) i den ansedda naturfototävlingen GDT European Wildlife Photographer of the Year. Definitvt årets höjdpunkt för mig.

Great Migration, Masai Mara, Kenya

Min något abstrakta bild av gnuer i Masai Mara som prisades i kategorin ”Naturens studio” i naturfototävlingen ”GDT European Wildlife Photographer of the Year”.

Inför 2014 hade jag lovat mig själv att försöka arbeta lite mer lokalt än vad jag gjort tidigare. Malta, där jag bor, är kanske inte ansett som ett mecka för en naturfotograf men det finns allt lite spännande saker att fota här också. Ett stort problem är det utbredda fågeljakten som pågår överallt hela tiden. Ibland är det lite skrämmande att stå och fota och höra gevärsskotten runt hörnet. Men jag hade som sagt lovat mig själv att jobba lokalt och jag har försökt rikta in mig på kameleonten som finns här samt en sötvattenskrabba som är endemisk för Malta. Jag är otroligt nöjd med mitt fotoår och ser fram emot 2015 och att ta ut min son och dotter på äventyr.

141123_Bahrija-00321

Endemisk utrotningshotad sötvattenskrabba.

CHM-9176

Kameleonten som från början är en inplanterad art som nu anses ha naturaliserats.”

• Alla bidrag i Naturjulkalender 2014
 Alla bidrag i Naturjulkalender 2013

Mer att läsa