Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2014 – Henrik Karlsson

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2014 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Henrik Karlsson är sedan 2006 medlem i Naturfotograferna/N och har vunnit priser i ett flertal europeiska fototävlingar. Han håller naturfotokurser, är publicerad i ett flertal tidsskrifter och är även en flitig föreläsare. Fler av hans bilder hittas på HKnaturfoto.se.

“2014 skulle enligt kalendern bli ett hektiskt år vad gäller fotografering. Problem med ryggen gjorde att det fotografiska året slutade alla redan i juni. 2014 års höjdpunkt fotografiskt var en resa till Indien med mitt och min kollegas (Jan Pedersen) fotoreseföretag Wild Nature fotoresor. Fokus på resan var tigrar och vi besökte nationalparkerna Bandhavgahr och Kanha i delstaten Madhya Pradesh. Vi hade fantastiska möten med både tigern och de människor som lever sida vid sida med detta magnifika kattdjur. Visst finns konflikter men tigern är ändå mycket högt vördnad i de Indiska trosuppfattningarna.

Girl_and_tiger_HKI bilen på väg till Bandhavgarh nationalpark pratar vi om tigern som symbol i de indiska religionerna och när vi passerar genom en lite by ser vi plötsligt en flicka stå vid vägkanten framför en staty av en tiger. Flickan har tänt rökelser och lägger ner nyplockade blommor till tigerns ära. I några religioner i Indien tror man att tigern kan skapa regn och hindra torka och i andra så håller tigern mardrömmar borta. I sanningen ett mytomspunnet djur.

_HKN1992

Ekoturismen växer för varje år i Indien och framför allt är det tigern som lockar besökare ut i nationalparkerna. Alla safaris i nationalparker med tiger görs med jeep och chansen till riktig närkontakt är stor.

tiger-henrik-karlsson_HKN2103

I nationalparken Kanha har den dominanta hanen Mouna sitt revir. Efter att ha slagit ett byte under natten låg han på samma ställe i det höga gräset i två dagar. Mätt och belåten men vaksam. Plötsligt ställer han sig upp och ryter, vi ser inget annat djur men vår guide tror att en yngre hane var i närheten. Mouna lägger sig åter ner och vilar.

Tiger_HK5Efter en lugn morgonsafari i nationalparken är vi på väg ut ur parken. Vår jeep tar sig fram på de smala krokiga vägarna och när vi kommer runt en krök möter vi plötsligt en tiger på vägen. Sakta och totalt nonchalant går han rakt mot och förbi oss. Vi vänder bilen för att se hur tigern tar ett par steg ut i den täta bambun och ”försvinner”. Ett plötsligt och kort möte avslutar morgonen.”

• Alla bidrag i Naturjulkalender 2014

 Alla bidrag i Naturjulkalender 2013

Mer att läsa