Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2014 – Camilla Noresson

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2014 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Camilla Noresson har ett varmt intresse för naturfotografi och sedan den första digitala systemkameran införskaffades 2008 har det spenderats många timmar ute i naturen för att ge den kreativa ådran näring. Tillsammans med det stora naturintresset är det en perfekt kombination och en stor energigivare i livet. Fler av hennes bilder kan ses på hennes webbplats, Facebooksida och PhotoNatura-sida.

“Året 2014 som snart är till sin ända har betytt mycket för mig. I början av året blev jag invald i den sydsvenska föreningen PhotoNatura och det är väldigt hedrande. Att vistas i en förening med likasinnade fotografer är otroligt utvecklande och roligt. Ett fantastiskt inspirerande gäng.

Det som ligger mig allra varmast om hjärtat är makrobilder men kusten, havet och landskapen står näst i intressekön. Jag har under året lärt mig uppskatta min närmiljö mycket mer än tidigare. Periodvis har jag levt i tidsbrist och stress och då har alternativen varit att ta sig ut i närmiljön och fånga det jag hittar med kameran eller att inte fota alls. Och det senare är aldrig ett bra alternativ för mig. Det har varit en utmaning i sig att återvända till samma platser men att fånga motiven på olika sätt. Har lärt mig mycket om mitt eget sätt att se saker på.

Jag gillar vintern, men här nere i söder har den inte varit så snö- och isrik detta året vilket också har varit en utmaning att se mig efter andra motiv.

Jag har blivit inspirerad av andra fotografer att kika mer på de intima landskapen och funnit att där finns mycket att hitta.

Bland annat alla mönster och linjer i en miljö. Det har jag tyckt varit mycket spännande sysselsättning detta året.

Som slutkläm på året deltog  jag i utställningen Natur2014 på Fotomässan i Stockholm. I utställningen, vilken är arrangerad av ProCenter, deltog 48 kvinnliga naturfotografer med varsin Fine Art-utskrift. Utställningen hänger även i deras butik i Stockholm ett tag om man vill se den.”

camilla-noresson-Early moments

En tidig junimorgon i Blekinge med fin morgondagg kan bli hur vacker som helst i den lilla makrovärlden. Fåglarna kvittrar sin morgonsång och insekterna sitter och torkar. Spindeln sitter och inväntar sin frukost mitt i sitt nät i vilket morgondaggen glittrar likt diamanter i solen.

Plates

En rejäl vandring ut på Måkläppen på Falsterbonäset är som balsam för själen. En utmaning i sig att fotografera denna mycket platta plats. Här får man verkligen hitta linjer och mönster för att få till något intressant.

camilla-noresson-Awakening of the old oak

Att bli lite intim med de stora ekarna vid Yddingen är något jag uppskattat mycket och detta är en plats jag kommer att återkomma till många gånger. Framför allt vill jag fånga dem i de olika årstiderna och nu ser jag de nakna grenarna med snö på framför mig. Då hoppas jag bara på lite snö i år också. Denna bilden är tagen på våren i maj.

camilla-noresson-Autumn ocean

En höstbild tagen i oktober ute i vår kära bokskog precis utanför Malmö en arla morgon innan tuppen vaknat. Ett makroobjektiv, lite morgondagg och en nyss vaknande sol som skickar sina första strålar genom skogens alltmer nakna grenar kan få mig att bli hur lycklig som helst.

• Alla bidrag i Naturjulkalender 2014
 Alla bidrag i Naturjulkalender 2013

Mer att läsa