Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2013 – Tom Svensson

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2013 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året. 

Tom Svensson är bevarandefotografen som reser landet runt för att föreläsa om världens många hotade arter. Han har gett ut två böcker och är som enda svensk med i IEPA, International Enviroment Photographers Association. Fler av Toms bilder kan ses på Tomsvensson.se eller i vår intervju med honom, som kan läsas här.

– 2013 var ett intressant år men mycket handlade om att bygga upp inför 2014.

Tiger

Jag var en tur till indien våren 2013 för att lära mig mer om hur det står till med tigrarna i Indien och hur tjuvjakten fungerar samt hur utbredd den är. Hade turen att åka med Rajat Singh som är från Indien och känner till alla bra ställen och gjorde det lättare för mig att få information.

Protrack antipoaching team

Under sommaren gjorde jag som jag gjort de senaste åren – åkte till Sydafrika för att fota, men primärt för att få mer information om hur det går för Protrack Antipoaching Team. Denna gång hade jag tur att vara där precis när en tjuvjägare blev tagen och införd till huvudkontoret. Jag hann även med en del safariturer. Sydafrika är verkligen en speciell plats.

Vit björn

Under hösten fick jag höra om att Kanadas regering vill dra en oljepipeline genom en av de få varande kustregnskogarna som finns kvar. Så jag bestämde mig snabbt att åka till British Columbia för att dokumentera och höra vad som kan göras för att stoppa det. En helt otrolig plats som jag varmt kan rekommendera för er att åka till.

Lejon

Nästa år börjar jag mitt tunga men enormt roliga jobb med nästa bok som jag kommer göra ihop med Ola Jennersten på WWF. Det blir den viktigaste bok jag kommer göra men också den mest spännande.
Gör vad ni kan för att rädda o bevara hotade djur och natur.
Vill önska er alla en underbar jul och ett riktigt gott nytt år.

 

Mer att läsa