Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2013 – Roland Sköldblom

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2013 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året. Det måste inte vara de mest lyckade bilderna, ibland kan det vara historien bakom dem som är det intressanta, men tillsammans kommer de ge en bra bild av naturåret 2013.

Roland Sköldblom, är en naturfotograf bosatt i Stockholms län, som ofta besöker naturområden inom länet. Roland är medlem i Biofoto och hans bilder kan ses på presentationssidan här på Natursidan.se, i bloggen Rskoldblom.wordpress och på hans Facebook-sida.

– Att välja ut några minnen från årets fotoutflykter och resor är inte det lättaste eftersom jag tycker att varje minut som jag tillbringar utomhus är en höjdare. För mig är det livskvalitet att vistas ute i naturen. Det är där inspirationen flödar och jag får mina bildidéer.

I februari-mars var jag en resa till Borneo, en resa som jag sent glömmer. Det var spännande att se dessa orangutanger i deras naturliga miljö. Orangutangen är allvarligt hotad av utrotning och nära 90 procent av populationen har försvunnit de senaste femtio åren, vilket till stor beror på att regnskogen, deras livsmiljö, försvinner i snabb takt.  En av de största anledningarna bakom avskogningen är den snabba expansionen av oljepalmsplantager.

I februari-mars var jag en resa till Borneo, en resa som jag sent glömmer. Det var spännande att se orangutanger i deras naturliga miljö. Orangutangen är allvarligt utrotningshotad och nära 90 procent av populationen har försvunnit de senaste femtio åren, vilket till stor beror på att regnskogen, deras livsmiljö, försvinner i snabb takt. En av de största anledningarna bakom avskogningen är den snabba expansionen av oljepalmsplantager.

Ute på Värmdö i Stockholm har jag haft flera trevliga möten med rådjur. Dom är ju ganska vanliga,  men det ger också goda möjlighet att få bra bilder på dom. Här har jag använt bilen som fotogömsle. Kommer säkerligen att bli fler rådjursbilder under nästa år och under andra tider på dygnet.

Ute på Värmdö i Stockholm har jag haft flera trevliga möten med rådjur. Dom är ju ganska vanliga, men det ger också goda möjlighet att få bra bilder på dom. Här har jag använt bilen som fotogömsle. Kommer säkerligen att bli fler rådjursbilder under nästa år och under andra tider på dygnet.

Det blir inte alltid många bilder när man är ute. Istället vill man ju bara sitta och insupa lugnet som infinner sig när man vistas ute i naturen. Naturen är ju som balsam för själen, många fina naturupplevelser har jag också fått i mitt närområde, som till exempel här en smått trolsk morron från en sjö i Nacka.

Det blir inte alltid många bilder när man är ute. Istället vill man ju bara sitta och insupa lugnet som infinner sig när man vistas ute i naturen. Naturen är ju som balsam för själen, många fina naturupplevelser har jag också fått i mitt närområde, som den här trolska morgonen vid en sjö i Nacka.

Under  en skogspromenad hittade jag dessa rötter som slingrar sig och tyckte att det var en spännande form på dom. Fördelen med att fota i närområdet är ju att man känner väl till hur miljön ser ut  och vet hur ljuset varierar.

Under en skogspromenad hittade jag dessa rötter som slingrar sig och tyckte att det var en spännande form på dom. Fördelen med att fota i närområdet är ju att man känner väl till hur miljön ser ut och vet hur ljuset varierar.

Mer att läsa