Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2013 – Cecilia Rudengren

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2013 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Cecilia Rudengren är naturfotografen som gärna har fåglar som motiv och som vill fånga karaktär och personlighet i sina bilder. Hon har bland annat vunnit en stor fågelfototävling på Falsterbo Bird Show (vinnarbilden är måsungen som syns här under). Fler av Cecilias bilder kan ses på Ceciliarudengren.com.

– Rent foto- och upplevelsemässigt har året varit väldigt givande och varierande även om jag inte alltid fått så bra bilder. En stor del av årets fotograferande har skett på hemmaplan men jag har också hunnit med flera kortare turer till flera olika landskap från Skåne till Härjedalen. En av de häftigare upplevelserna var att vandra runt i Sonfjällets nationalpark med brummande björnar runtomkring oss. Det är dock de mer lågmälda och mer meditativa naturupplevelserna som varit mest berikande.

Cecilia Rudengren_storlom

Det här är nog den naturupplevelse i år som gjorde starkast intryck på mig. Att gå ut själv en tidig morgon och uppleva hur allt vaknar till liv är i sig en fantastisk upplevelse men den här morgonen var en riktig höjdare. Dimman låg så tät när jag kom ner till sjön så t o m de närmaste träden var som diffusa skuggor. Jag placerade mig en bit ut i vattnet (stövlarna på) för att vara i perfekt fotoläge och väntade. Till slut hörde jag deras rop på håll men såg ingenting för den täta dimman. Efter en lång väntan började till slut solen bryta igenom den bomullsliknande dimman. Det vita övergick till en varmgul nyans. Till slut kunde jag se dem komma glidande över sjön på genom dimslöjorna, de magiska storlommarna. Jag kunde njuta av dem dansa runt på sjön tills det att solen gick upp helt och de simmade förbi mig mot andra delan av sjön.

Cecilia Rudengren_kronhjort

Danmark. Den här bilden är från Danmark och den enda jag fick från de sekunder det tog Kronhjortarna att passera den här av kvällssolen solbelysta fläcken. Minneskortet tog slut just precis när de kom in i ljuset, men en bild är bättre en ingen.

Cecilia Rudengren_masunge

Ibland tar jag med kameran och hänger med pappa och min sambo ut när de fiskar. Jag inte så förtjust i själva fiskandet men det är väldigt skönt att komma ut på sjön tidiga morgnar. Vid det här tillfället var vi på väg från ett fiskeställe till ett annat när jag såg den här lilla krabaten på en stor sten en bit bort. Jag hann halvt hängande över båten bränna av några bilder innan vi tuffat förbi. Jag fastnade för att den lilla måsungen nästan helt smälter in miljön och man ser hur fint kamouflage de har.

Cecilia Rudengren_dimmig morgon Mullsjo

Klockan var ställd för tidig gryningsfotografering men efter att ha legat sömnlös hela natten med dunkande huvudvärk så kände jag mig inte direkt upplagd på att gå upp. Till slut kunde jag inte med att ligga kvar och se hur den fantastiska gryningshimlen blev allt vackrare utan pallrade mig upp och hastade iväg för att inte missa hela soluppgången. Jag kom precis fram till Mullsjön när det sista färspraket försvann, men jag hann uppleva en mer monokrom färgskala vilken jag faktiskt mer går i gång på. Det var en riktigt vacker morgon. Som oftast lönar det sig att gå upp trots att det kan ta emot.

Mer att läsa