Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2013 – Anki Hammar

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2013 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året. Det måste inte vara de mest lyckade bilderna, ibland kan det vara historien bakom dem som är det intressanta, men tillsammans kommer de ge en bra bild av naturåret 2013.

Anki Hammar har varit intresserad av naturen sedan barndomen och av fotografering sedan 2005. De senaste två åren har intresset eskalerat ytterligare. Ankis bilder kan ses på hennes presentationssida här på Natursidan.se och på Ankihammar.se.

– 2013 har varit ett härligt fotoår och jag har varit ute mer än jag brukar. Jag har inte varit långt borta på exotiska platser, men jag är så nöjd över att varit runt i Sverige för vi har så många fantastiska platser.

Tretåig hackspett

Min absoluta favorit detta året var i april när jag och två kamrater åkte på en arrangerad tripp för att sova i gömsle och fota tjäderspel. Vi fick även följa med till ett område där det skulle finnas tretåig hackspett, och jag som inte är så bra på fåglar visste inte ens hur den såg ut, men förstod att den inte var så vanlig. Ett fantastiskt ljus täckte skogen och vi fick se flera fåglar på nära håll. För mig var ju detta ett riktigt bra första försök på den tretåiga!

Tjäder

Sedan var det dags att sätta upp våra gömslen och efter en härlig middag i kvällssolen var det dags att vid 19-tiden krypa in och ner i de varma sovsäckarna. Trots dessa frös vi en del, men det var underbart att höra när tjädrarna kom inflygande och satte sig i träden alldeles utanför gömslet. Klockan var ställd och vi försökte byta om och ställa i ordning kameran och stativ så ljudlöst som möjligt och började spana ut genom gluggarna i gömslet. Jag såg ingenting! Fullt med trädstammar och inget ljus, så småningom kunde jag urskilja något svart längst bort och förstod att där var en tjäder. Bäst att trycka ordentligt på avtryckarknappen! Kanske var det enda tillfället? Efter någon timme siktades en till tjäder från en av de andra gluggarna och jag lyckades få fri sikt mellan trädstammarna, vilken lycka!
Det kommer absolut bli fler nätter i gömsle framöver. Hornborgarsjön är redan bokad!

Lövgroda

En annan spännande, eller kanske mer rolig tripp var till Fyledalen, Österlen. Vi var ca 15 personer som skulle leta efter lövgrodor. De finns inte på så många platser och kan vara svåra att hitta, men vi fick bra hjälp. Riktigt häftiga små djur, med en fantastisk grön färg! Det såg så sjukt roligt ut när vi alla stod framåtböjda och stirrade in i lövverken för att sedan höra någon ropa “jag ser en!”. Det blev nästan trängsel framför den stackars lilla grodan! Som tur var hittade vi riktigt många under helgen och vi fick även fick se en örnfamilj och flera kronhjortar.

 

Mer att läsa