Nattågen räddas – från Malmö i söder till Narvik och Riksgränsen i norr

SJ:s nattåg i Storlien. Foto: KildorOwn work, CC BY 3.0,

En kampanj för att rädda nattågen har det senaste året fått stor uppmärksamhet efter att SJ dragit ned på nattågstrafiken på grund av dålig lönsamhet. Nu meddelar regeringen att de kommer rädda nattågen.

– Idag går regeringen ut med att vi räddar nattågen, skriver miljöminister Karolina Skog (MP) på Twitter. Avgörande för att det ska vara lätt att transportera sig klimatsmart i hela Sverige!

LÄS ÄVEN: • Vår guide till södra fjällen i Dalarna och Härjedalen.

Regeringens beslut innebär att Trafikverket ska direktupphandla nattågstrafik för sträckorna Malmö-Stockholm, Göteborg/Stockholm-Östersund/Åre och Stockholm-Luleå-Narvik. Det blir därmed möjligt att ta nattåget till bland annat Riksgränsen, Björkliden, Gällivare och Umeå.

– Tre av fyra nattåg till Jämtlands län har lagts ner, och vi ser alltmer av persontrafiken som flyttar över till flyget och det är rakt emot regeringens klimatambitioner. Därför gör vi en satsning för att rädda nattågen, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till SVT.

LÄS ÄVEN: • Vår guide till Ånnsjön, Storlien och Storulvån.

Beslutet gör, enligt Sydsvenskan, att SJ i princip får tillbaka sin ensamrätt på nattåg och kommer nu att investera 150 miljoner kronor i modernare och bekvämare sovvagnar.

Källa: Sydsvenskan och SVT