Nasdaq-börsen fick lära sig om biologisk mångfald av svensk expert

Per Bengtson (med felstavat efternamn) och en pilgrimsfalk på Times square. Foto: Privat

Nyligen visades en enorm bild på Nasdaqs byggnad på Times Square som tackade den svenska naturvägledaren Per Bengtson. Det finns en hoppfull förklaring till det.

Per Bengtson är biolog och jobbade i åtta år som projektledare vid Naturskyddsföreningen, bland annat för den framgångsrika ”Operation: Rädda bina”. Numera är han projektledare på SLU Centrum för Naturvägledning, men tar också en del uppdrag i det egna företaget.

– Jag håller ibland föreläsningar där jag pratar om natur och biologisk mångfald, bland annat för Svenska Institutet, berättar han.

Det var dessa föreläsningar och hans bakgrund med kampanjen Rädda bina, som gjorde att Nasdaq hörde av sig med en förfrågan. De har under den senaste månaden haft föreläsningar om hållbarhet och det föll på Per Bengtson att prata om biologisk mångfald inför börsen som har ett marknadsvärde på 19,4 biljoner dollar (19 400 miljarder).

– Det är kul att som naturvägledare få chans att prata i det här sammanhanget och att de förstår att de måste lära sig mer om de här viktiga frågorna.

Och nu har du och en pilgrimsfalk prytt Nasdaqs tiovåningshus i Times Square också.
– Ja det var lite extra kul med pilgrimsfalken. Jag jobbade för Naturskyddsföreningen med utsättning av pilgrimsfalk i Stockholm och jag tycker det är ett bra exempel på att alla arter behövs. Jag kunde dels berätta om hur viktiga pollinatörer är som motor i ekosystemen och deras betydelse för oss, men också att toppredatorer som pilgrimsfalken är viktiga och att det är en art vi kan möta i flera städer. Bland annat i New York.

Vad tog du mer upp under föredraget?
– Jag lyfte också såklart hur man gynnar vildbin genom att bland annat göra bihotell. Det tycker jag är ett bra insteg för att få insikter i hur man kan göra insatser för biologisk mångfald. Jag berättade om IPBES-rapporten och hur allvarligt läget ser ut för den biologiska mångfalden i världen. Det kan vara tufft att höra, men det är viktigt. Finansvärlden har en enorm påverkan på världen, så det är hoppfullt att de intresserar sig.

Har du fått några reaktioner om ditt föredrag?
– Ja de har bestämt sig för att ha en intern tävling på Nasdaq om att göra bihotell. Så det ska bli kul att se hur det går och om det ger ringar på vattnet. Jag gillar att försöka så ett frö hos folk och se vad som kan gro, avslutar Per Bengtson.