Massiva protester mot Norges planer på att dumpa gruvavfall i fjord

Natur og ungdom demonstrerar mot planerna på att dumpa gruvavfall i Repparfjorden. Foto: Natur og ungdom 

Ungefär 50 000 namnunderskrifter har samlats in i protest mot att enorma mängder gruvslam ska dumpas i Repparfjorden i Norge. 

Nussir-gruvan har fått tillstånd av den norska regeringen till att dumpa 30 miljoner ton avfall i Repparfjorden. Det motsvarar 17 lastbilar i timmen, dygnet runt i 15 år.

Norges näringsminister Torbjørn Røe Isaksen säger till NRK att han känner sig säker på att deponeringen av gruvavfall inte kommer att innebära någon oacceptabel påverkan på miljö och fisket, men varken Havforskningsinstituttet eller Norges naturorganisationer håller med.

– Det är ett helt främmande beslut av regeringen och näringsminister Torbjørn Røe Isaksen. All miljörådgivning tyder på att detta kommer att bli väldigt allvarligt för livet i Repparfjorden, men regeringen bara kör på. Det här är en miljökatastrof, säger Jørgen Næss Karlsen, vice ordförande för Natur og ungdom, i en artikel med rubriken ”Regeringen godkänner en gruvkatastrof”.

LÄS ÄVEN: • Riksdagen avslog stopp för gruvor i naturskyddade områden

Naturvernforbundet (motsvarande Naturskyddsföreningen) ”fördömer å det starkaste” beslutet från näringsdepartementet och kräver att regeringen ändrar sig. Natur og ungdom menar att regeringens beslut visar att ”de inte på något sätt bryr sig om natur och miljö”. Under en demonstration i Oslo skanderade de ”Gruveslam er Norges skam!”.

Det är inte bara miljön i havet som riskerar att drabbas. Området är också vår-, sommar-, och höstbete för 8000 renar.

LÄS ÄVEN: • Grundvattnet sänktes med 17 meter – gruvbolaget slipper åtal

Kampen mot Nussir-gruvan har pågått i tio års tid och Norges naturföreningar har utlovat fortsatta massiva protester mot regeringens beslut. Förutom ungefär 50 000 underskrifter mot gruvavfallsdumpningen har även över 3000 personer skrivit under på att de är redo att bryta mot lagen för att stoppa gruvan.

Namnlistan ”Nei til dumping av gruveslam i Repparfjorden!”

Källor: NRK, Natur og ungdom och NRK