Gå till innehållet

Martin Emtenäs och Gigi Sahlstrand leder SVT:s storsatsning på fågelskådnings-tv

Domaren Gigi Sahlstrand och programledaren Martin Emtenäs. Foto: privat

Domaren Gigi Sahlstrand och programledaren Martin Emtenäs. Foto: privat

Nu är fler nya detaljer kända om SVT:s nya tv-serie ”Det stora fågeläventyret”, som vi skrivit om tidigare. Martin Emtenäs kommer vara programledare och Gigi Sahlstrand är programmets domare. Här berättar hon mer om programmet, som beskrivs som en storsatsning från SVT:s sida.

Natursidan.se får tag på 
Gigi Sahlstrand, professionell fågelskådare och guide, när hon precis avslutat dagens inspelning vid Råstasjön i norra Stockholm. Hon berättar att det varit en intensiv inspelningsperiod under en veckas tid med 16-timmarspass. Först i Dalarna, nu i Stockholm och sedan fortsätter de till olika fågellokaler i Sverige under ytterligare några veckors tid.

Gigi Sahlstrand kontaktades redan förra sommaren om hon ville ha rollen som domare. Programledare för “Det stora fågeläventyret” är Martin Emtenäs, före detta programledare för Mitt i Naturen som nu jobbar bland annat för Naturmorgon.

Förutom domaren, programledaren och de sju kändisarna och sju “superornitologerna”, som de kallas i SVT:s pressmaterial, består teamet som åker runt i Sverige av ytterligare 20-30 personer och Gigi Sahlstrand berättar att det är god stämning bland de inblandade.

– Det klickade direkt. Alla pratar fåglar hela tiden och flera av kändisarna har blivit jättetaggade på fågelskådning. De vill köpa kikare och fortsätta sitt intresse och flera i teamet har frågat efter krysslistor så att de kan börja kryssa de fåglar de ser.

Till de som är oroliga för att det ska bli ett program om kändisar med naturen bara som en kuliss har Gigi lugnande besked om att det kommer vara mycket fokus på naturen. En person i teamet har som sin enda uppgift att filma fåglar och det kommer även berättas mycket om miljöerna som teamet besöker.

Själva upplägget går ut på att sju lag med en kändis och en fågelskådare i varje ska tävla i olika moment som har med fågelskådning att göra. Det enda som SVT vill avslöja än så länge är att det blir någon form av artrace där det gäller att se så många arter som möjligt. För att det ska bli bra tv krävs det dock bildbevis på observationerna och det är Gigi Sahlstrand som avgör vad som godkänns.

Efter fyra veckors fågelskådning i Sverige får de bästa lagen åka utomlands för att försöka få syn på en kondor.

Hur är urvalet av människor som är med i programmet – slipper vi undan gubbstämpeln på fågelskådning?
– Jadå, det är inte gubbigt. Det är en bra representation av alla vi som fågelskådar. De har gjort en jättebra blandning både på skådare och kändisar.

“Det stora fågeläventyret” beskrivs som en storsatsning av SVT och Gigi berättar att de verkligen tror på idén. Programmet kommer sändas någon gång under vårvintern 2017.

Mer att läsa