Gå till innehållet

Lokalbefolkningen tar skogspromenader för att skydda varg från jakt

Varg (i hägn). Foto: Frida Hermansson 

I förra veckan beslöt länsstyrelsen i Stockholms län om skyddsjakt på en varg i ett område norr om Stockholm. Enligt tidningen Mitt i har ett 50-tal personer som bor i området sedan dess börjat vandra i skogarna för att skydda vargen från att skjutas. Nu har skyddsjakten förlängts till den 22 oktober.

Det är flera privatpersoner som hört av sig till tidningen och berättat att det sammanlagt är ett löst nätverk av 50 personer som är ute och promenerar i skogarna för att skydda vargen från jakten. De anser inte att vargen är något hot och ser sin aktion som en demonstration för att visa att det är många som vill ha varg i området och en protest mot skyddsjakten, som de tycker är ett felaktigt beslut.

Anledningen till skyddsjaktsbeslutet är att vargen sedan i mitten av juli i år enligt länsstyrelsen ska ha ”uppvisat oönskat beteende och varit närgången mot bebyggelse och människa samt angrepp på tamdjur”. Bland annat har varg vid tre tillfällen angripit och dödat hundar i Rialaområdet och dessutom visat sig vara orädd för människor, vilket klassas som ”onormalt beteende”.

Det har konstaterats att det finns både en hona och en hane i området. Vilken av vargarna det är som varit närgången och attackerat djur, eller om det är båda, är oklart, men bara en av vargarna får skjutas.

Skyddsjakten på en varg i området är tillåten till och med den 30 september. Skrämselåtgärder har övervägts, men anses inte lämpliga i det här fallet.

Den 29 september meddelade länsstyrelsen att skyddsjakten förlängs till den 22 oktober:
– Hittills har ingen varg fällts, men vi bedömer att varg fortfarande finns kvar i området och att motivet till skyddsjakt, allvarlig skada, fortfarande är giltigt. Därför har vi fattat beslut om att förlänga skyddsjakten tre veckor, säger miljödirektör Göran Åström.

Källor: Mitt i och Länsstyrelsen i Stockholms län

Mer att läsa