Gå till innehållet

Kom ihåg: Hundar ska inte springa lösa i naturen nu

Älg med kalv. Foto: Gunilla Falk 

Mellan den 1 mars och 20 augusti händer det mycket i naturen. Vilda djur får ungar och fåglar letar efter häckningsplatser och häckar. Därför ska hundar “hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt” och enbart “extremt väldresserade hundar” får gå lösa under denna period.

Denna formulering tolkas av Naturvårdsverket som att hundens ägare måste kunna se till att den håller sig “högst någon meter” bort, som om den bar ett osynligt koppel. Om hunden springer friare än så runt ägaren anses den inte vara “extremt väldresserad”.

Under övriga delar av året ska man alltid ha sin hund inom synhåll och ha så bra koll på hunden att den inte börjar driva eller förfölja vilt.

Dessutom gäller koppeltvång i alla nationalparker och i de flesta naturreservat.

I exempelvis Stockholm gäller koppeltvång på alla allmänna platser utom i hundrastgårdar.

Att ha sin hund lös och längre bort än några meter från ägaren kan enligt Sölvesborgspolisen Göran Magnusson ge dagsböter på 4000-5000 kronor.

– Under sommartid kan hunden ställa till väldiga tragedier genom att ta död på ungar. Övrig tid stressas viltet och det ska inte ske, säger han.

Enligt Viltskadecentrum är dessutom hundangrepp på tamdjur betydligt vanligare än vi tror. Det finns till och med exempel på att även lite oväntade hundraser som golden retriever och storpudel dödat får.

Källa: Naturvårdsverket och  P4 Blekinge

Mer att läsa