Gå till innehållet

Lösa hundar skrämmer rådjur till bebyggelse – beskjuts med luftvapen

Rådjur. Foto: Erik Hansson

I Öckerö kommun utanför Göteborg har rådjur påträffats med allvarliga skador efter att ha skjutits med luftvapen. Kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör säger till Göteborg direkt att det beror på att hundar utan koppel skrämmer in rådjuren bland bebyggelse där folk “tröttnat” på att ha rådjur i sina trädgårdar.

– Bakgrunden till att rådjuren befinner sig de bebyggda områdena har sin förklaring. Dels har vi begränsat med naturmarker inom kommunen, dels har antalet hundar har ökat kraftigt de sista 10-15 åren. Tyvärr släpper vissa hundägare lös sina hundar även under den tid på året då det råder ”koppeltvång” i naturen. Det gör att rådjur försöker hitta en lugn plats för sina ungar och då söker upp bebyggelsen och de grönytor som finns där. Med tiden blir djuren vana vid människor och stannar, skriver kommunen på sin webbplats.

LÄS ÄVEN: • Länsstyrelsen: Inför tydligare regler för att koppla hundar i reservat

Nu har flera rådjur påträffats blödande med svårt infekterade sår från luftvapen.

– Rådjuren lider av såren och kan dö av infektionerna. Det är djurplågeri och det är inte tillåtet att skjuta mot rådjur med luftvapen, säger Jan-Eric Bäck, miljö- och hälsoskyddsinspektör och samordnare för skyddsjakt, Öckerö kommun, till Göteborg direkt.

LÄS ÄVEN: • Vakter kan sättas in mot lösa hundar i naturreservat

Han menar att folk i kommunen tröttnat på rådjuren i trädgårdarna och att det är därför de beskjuts. Öckerö kommuns lösning är att uppmana traktens jägare att skjuta fler rådjur så att stammen hålls nere.

Att skjuta rådjur med luftgevär är inte bara djurplågeri, det är också ett jaktbrott som kan ge fängelse.

Koppeltvång
Mellan den 1 mars och 20 augusti ska hundar ”hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt” och enbart ”extremt väldresserade hundar” får gå lösa under denna period. Denna formulering tolkas av Naturvårdsverket som att hundens ägare måste kunna se till att den håller sig ”högst någon meter” bort, som om den bar ett osynligt koppel. Om hunden springer friare än så runt ägaren anses den inte vara ”extremt väldresserad”.

Källa: Göteborg Direkt

Mer att läsa