Gå till innehållet

Länsstyrelsen: Inför tydligare regler för att koppla hundar i reservat

Hundar ska vara kopplade i de flesta naturreservat i Sverige. Foto: Erik Hansson

Lösspringande hundar är ett ökande problem i Hallands naturreservat. Nu vill länsstyrelsen se tydligare regler och koppeltvång. 

Det är förbjudet att ha sin hund lös i Hallands naturreservat och de flesta andra naturreservat i landet. Faktum är att mellan den 1 mars och 20 augusti ska hundar ”hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt” och enbart ”extremt väldresserade hundar” får gå lösa under denna period. ”Extremt vädresserad” innebär enligt Naturvårdsverket ”högst någon meter” bort, som om den bar ett osynligt koppel.

LÄS ÄVEN: • Böter för okopplad hund i nationalpark

I Halland har dock länsstyrelsen stora problem med lösspringande hundar. I fjol gick de ut med att det kan bli aktuellt att sätta in vakter för att stoppa hundägare från att släppa sina hundar lösa. Nu har länsstyrelsen intervjuats i P4 Halland om att de vill se hårdare regler.

LÄS ÄVEN: • Kom ihåg: Hundar ska inte springa lösa i naturen 1 mars-20 augusti

– Man ska inte behöva vara rädd för att möta en lös hund och dessutom vill vi värna om våra vilda djur i naturreservaten. Även för våra betande djur kan en hund skrämmas och få betesdjuren att ge sig på människor som har hunden med sig, säger Ylva Sass på länsstyrelsen till P4 Halland.

Länsstyrelsen i Halland menar att det inte räcker med befintliga koppeltvång. En majoritet av hundägarna följer reglerna, men de som inte gör det ställer till problem för övriga besökare och djurliv.

Källa: P4 Halland

Mer att läsa