Vakter kan sättas in mot lösa hundar i naturreservat

Hundar som springer i naturen. Foto: Marie Gillander 

SVT Halland rapporterar att länsstyrelsen har så stora problem med lösspringande hundar i länets naturreservat att de funderar på att sätta in vakter.

Det är förbjudet att ha sin hund lös i Hallands naturreservat och de flesta andra naturreservat i landet. Faktum är att mellan den 1 mars och 20 augusti ska hundar ”hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt” och enbart ”extremt väldresserade hundar” får gå lösa under denna period. ”Extremt vädresserad” innebär enligt Naturvårdsverket ”högst någon meter” bort, som om den bar ett osynligt koppel. 

LÄS ÄVEN: • Kom ihåg: Hundar ska inte springa lösa i naturen 1 mars – 20 augusti

Hundar ska vara kopplade i de flesta naturreservat i Sverige. Foto: Erik Hansson

Trots förbud och trots att länsstyrelsen gått ut med informationskampanjer och satt upp fler skyltar i reservatet har problemet med lösspringande hundar inte gett tillräcklig effekt. Betande djur skräms, ibland flyr de i panik ut ur hagarna och ibland attackerar de hundar eller hundägare när de blir stressade, säger Mikael Stenström, reservatsförvaltare på länsstyrelsen, till SVT Halland. För några år sedan blev en kvinna exempelvis illa skadad när hennes hund skrämde korna till att gå till attack.

LÄS ÄVEN: • Böter för okopplad hund i nationalpark

Nu överväger länsstyrelsen att sätta in vakter för att råda bot på problemet.

– Till sist så blir vi nog tvungna att ha det, eller åtminstone ordna kampanjer där vi har vakter ute. Det kan även bli så illa att vi tvingas förbjuda hundar i betesfållor där vi har mycket problem. Någonstans så har vi nått vägs ände med detta, säger Mikael Stenström.

Källa: SVT Halland