Isberg nästan dubbelt så stort som Gotland har lossnat från Antarktis

Isberg vid Antarktis. Foto: Jerzy Strzelecki, CC BY-SA 3.0.

En av de tio största isbergen som registrerats har nu lossnat från Antarktis, enligt BBC. Berget är hela 6000 kvadratkilometer stort och 200 meter högt. Det kan jämföras med Gotland som är 3100 kvadratkilometer. Den enorma islossningen kan göra att ytterligare delar av Antarktis kan lossna, vilket i ett längre perspektiv kan leda till en ytterligare förhöjd havsnivå.

Den stora kalvningen har förändrat det antarktiska landskapet för alltid, enligt forskare vid brittiska Project Midas. De menar att det framför allt är en geografisk händelse och att det inte är säkert att den är klimatrelaterad, men de oroas samtidigt över att islossningen kan innebära att andra, ännu större delar av Antarktis kommer att lossna. Det skulle i sin tur kunna leda till en kollaps av isen i området. Området som kallas Larsen C är nu mindre än det varit på nästan 12 000 år.

Områden i Antarktis Larsen C högst upp till vänster. Bild: Ted Scambos, National Snow and Ice Data Center, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5024830

Områden i Antarktis Larsen C högst upp till vänster. Bild: Ted Scambos, National Snow and Ice Data Center, Attribution.

Om all is som området Larsen C håller tillbaka skulle hamna i haven beräknas den globala havsnivån höjas med 10 cm, men det är inget som beräknas hända de närmaste åren, enligt Project Midas. Den enorma kalvningen är inte heller något som förvånar eller upprör glaciologer enligt professor Helen Fricker, från Scripps Institution of Oceanography, som BBC pratat med.

Film som visar den stora isbergslossningen 2002:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=H2a3Oemo1e4″]

Källor: BBC och BBC