I helgen är det Fågelskådningens dag och Fågeltornskampen

Fågeltornet i Uknö. Foto: Peder Winding

Lördagen den 5 maj är det Fågeltornskampen. Då bemannas Sveriges fågeltorn under åtta timmar och målet är att se så många arter som möjligt. Dagen efter arrangerar landets fågelföreningar Fågelskådningens dag.

Under Fågeltornskampen den 5 maj räknas alla fågelarter som hörs eller ses mellan klockan 05 och 13. Resultatet jämförs med andra svenska fågeltorn och är även en landskamp mot Finland och Danmark. I varje torn som deltar tävlar 3-8 personer.

Stina Rigbäck, kommunikationsansvarig på BirdLife Sverige:
– De flesta fågeltornslagen välkomnar besökare, både nybörjare och vana skådare. Ta kontakt med närmaste regionalförening eller fågelklubb om du är intresserad av att besöka tornen som tävlar.

LÄS ÄVEN: • Natursidans guide till fågelskådning

Det finns i dagsläget över 60 deltagande fågeltorn i Blekinge, Dalarnas, Gotlands, Gävleborgs, Hallands, Jämtlands, Jönköpings, Kalmar, Skåne, Stockholms, Södermanlands, Uppsala, Värmlands, Västmanlands, Västra Götalands, Örebro och Östergötlands län. Se en lista på alla fågeltorn som är med hos BirdLife Sverige.

LÄS ÄVEN: • Karta över Sveriges bästa platser för fågelskådning

Dagen efter, den 6 maj, är det Fågelskådningens dag. Då arrangeras över 50 aktiviteter i de lokala fågelföreningarna runt om i landet. Hitta ett arrangemang nära dig via den här länken till landets regionala fågelföreningar.