Gå till innehållet

Hög risk att 1 av 4 i världen blir utan dricksvatten

Även delar av Sverige drabbas av vattenbrist och genom vår konsumtion påverkar vi vattentillgången i hela världen. Foto: Erik Hansson

En ny rapport har gått igenom världens grundvattens- och dricksvattentillgång och de kom fram till att 17 länder löper stor risk att drabbas av “extremt hög vattenstress” där dricksvattnet riskerar att ta slut. Även i länder med god vattentillgång kommer vissa områden få stora problem och det gäller även Sverige.

Sverige har i flera år haft grundvattennivåer under det normala och det har lett till bevattningsförbud på många håll och till att många brunnar har silat. Bara i år riskerade 15 län vattenbrist och ungefär 25 kommuner har infört bevattningsförbud. Enligt rapporten World Resources Institute löper delar av Sverige relativt stor risk att få slut på vatten i framtiden.

LÄS ÄVEN: • Torka i stora delar av Sverige med rekordlåg grundvattennivå 2018

Sverige har dock internationellt sett bra tillgång på dricksvatten. Betydligt värre är läget i andra länder. 2015 beräknade till exempel FN och WHO att fler än 650 miljoner människor inte har tillgång till rent vatten.

I framtiden kommer vattenkriser uppstå på många håll i världen. World Resources Institute menar att 17 länder kommer utsättas för extremt hög vattenkris eftersom de redan idag konsumerar 80 procent av deras tillgängliga vatten årligen. Sammanlagt löper en fjärdedel av världens befolkning hög risk att drabbas av vattenkris.

LÄS ÄVEN: • Naturbaserade lösningar kan hjälpa Kapstadens vattenbrist

Allt vanligare torrperioder på grund av klimatkrisen kan på kort tid förvärra situationen och vattenkriser kan uppstå. Det har redan skett i Indien när landets sjätte största stad i stort sett har slut på vatten nu. 2018 undvek Kapstaden i Sydafrika ett totalt vattenstopp med nöd och näppe och även Rom har varit nära att få helt slut på vatten, något som kallas “dag noll”.

– Vi står inför en global vattenkris. Vi kommer troligen få se fler av dessa dag noll i framtiden, säger Betsy Otto, chef för WRIs globala vattenprogram, till Reuters.

Till följd av den globala uppvärmningen beräknas vattentillgången bli ännu mer begränsad i stora regioner runt om i världen. Det hotas också av utsläpp och slöseri med vatten.

LÄS ÄVEN: • Vattendrag restaureras för att gynna arter och motverka torka

En av lösningarna som nämns för att tackla problemet med vattenbrist är att återskapa fler våtmarker. Det krävs också smartare och sparsammare vattenanvändning och konsumtion av oss och företag. I dagsläget går 70 procent av allt vatten till jordbruket, 20 procent till industrier och 10 procent till hushåll.

I Sverige gör vi i snitt av med 140 liter vatten per person i hushållen, men det är vår konsumtion som står för den stora påfrestningen på vattenreserverna i hela världen. Här är några produkters vattenanvändning:
• 100 g ost: 506 liter
• 100 g nötkött: 1540 liter
• 100 gram choklad: 1 700 liter
• En bomulls-t-shirt: 2 600 liter
• Ett par jeans: 6 200 liter
Läs mer hos WWF om grönt och blått vatten, som ger nyanser till siffrorna ovan.

Källor: World Resources Institute, Reuters, Sydvatten och Naturskyddsföreningen

Mer att läsa