Gå till innehållet

Här är Årets miljöhjältar 2020

Årets Miljöhjältar är (från vänster): Våra barns klimat (Frida Berry Eklund), Floraväktarna (Sofia Lund) och Fältbiologerna (Tove Lönneborg). Collagebild: WWF

Nu har WWF utannonserat vinnarna av utmärkelsen Årets Miljöhjälte 2020. I kategorin biologisk mångfald går utmärkelsen till Floraväktarna, organisationen Våra barns klimat tar hem klimatpriset och Fältbiologerna utses till Årets unga miljöhjälte.

Årets Miljöhjälte har delats ut av Världsnaturfonden WWF sedan 2010 för att uppmärksamma personer eller organisationer som “haft mod att gå mot strömmen, gjort något nyskapande som kan göra skillnad för miljön och varit ett föredöme och inspiration för andra”. Insatsen ska framför allt ha skett på frivillig basis utanför arbetstid.

Årets miljöhjälte, Biologisk mångfald: Floraväktarna

Motivering: ”Florans Väktare – så som det namnet säger är Floraväktarna naturens egna förkämpar. Med beundransvärd uthållighet delar de sakkunnigt med sig av kunskaper och entusiasm till både gammal som ung i hela vårt avlånga land. Utan er – mindre flora och en fattigare svensk natur

– Fantastiskt roligt att Floraväktarnas insats uppmärksammas på det här sättet. All cred till floraväktare och botaniska föreningar runt om i landet. De som år efter år besöker kända växtplatser för hotade växter och räknar plantor och letar efter nya växtplatser för arter som är dåligt kända. Priset är en välbehövlig boost i det tuffa och ibland motiga arbetet med att bevara biologisk mångfald, säger Sofia Lund som är nationell samordnare för Floraväkteriet.

Läs mer om Floraväktarna på deras webbplats.

Årets miljöhjälte, Ekologiska fotavtryck/klimat: Våra barns klimat (f d Föräldravrålet)

Motivering: “Vi lånar endast denna planet av våra barn. Det har Våra barns klimat tagit fasta på. Med outtröttligt driv och kraft kämpar de för att skapa bättre förutsättningar för kommande generationer och att få denna generation att agera för det allra viktigaste vi har: en hållbar värld till våra barn och barnbarn.”

– Vi är oerhört stolta och glada över priset Årets miljöhjälte. Det ger oss extra kraft att fortsätta arbeta för en politik som tar klimatmålen på allvar – för våra barns skull. Det känns extra roligt att uppmärksammas, eftersom organisationen drivs nästan helt ideellt av 25 föräldrar med superkrafter, säger Frida Berry Eklund, talesperson för Våra barns klimat.

Läs mer om Våra barns klimat på deras webbplats.

Årets Unga Miljöhjälte: Fältbiologerna

Motivering: “Med outtröttlig kraft sedan mer än ett halvt sekel tillbaka ger Fältbiologerna ungdomar kraft och styrka att göra det som många vuxna inte klarar; att skapa förutsättningar, mod och verktyg att agera för en hållbar planet för kommande generationer. Vi säger – ni behövs, ni är starka, ni är vår framtid.”

– Vi är stolta och glada att priset går till alla oss unga som kämpar för livet. Vi växer upp i en tid av skenande klimatkris och artdöd. Därför tar vi kampen – från hemmaskogens hotade dofttickor till Europas enorma kolgruvor. När barn och unga engagerar oss kan vi förändra världen, säger Tove Lönneborg, ordförande för Fältbiologerna.

Läs mer om Fältbiologerna på deras webbplats.

Källa: WWF

Mer att läsa