Gå till innehållet

Folkets vinnare i Wildlife Photographer of the Year

Den stora naturfototävlingen Wildlife Photographer of the Year har även varje år ett pris för ”folkets val”. I år röstade över 60 000 personer och vinnaren blev till slut en bild på en skygg snöleopard i norra Indien.

Vinnarbilden ”World of the snow leopard”

Det skickades in nästan 39 000 bilder till tävlingen i år. En jurygrupp valde ut 25 av dem och 60 466 personer röstade sedan på sin favoritbild. Vinnaren blev Sascha Fonseca från Tyskland, som använde en kamerafälla med rörelsedetektor för att ta bilden på en snöleopard i solnedgången. Det användes ingen mat för att locka till sig snöleoparderna och projektet för att få till bilden pågick under tre års tid.

– Fotografering kan skapa kontakt mellan människor och naturen och uppmuntra dem till att uppskatta det vackra i naturen. Jag tror att en större förståelse för det vilda leder till en större omtanke vilket förhoppningsvis resulterar i ett aktivt stöd och större publikt intresse för bevarande, säger Sascha Fonseca.

den här intervjun som Natursidan gjorde med Wildlife Photographer of the Year-juryns ordförande 2019 berättar hon om den tekniska utvecklingen för tävlingen och varför kamerafällor och drönarbilder numera är vanliga bland vinnarna.

Förutom vinnarbilden valdes också fyra andra bidrag ut som särskilt uppskattade – två från Kanada och två från Spanien:

”Among the flowers”

”Portrait of Olobor”

”Holding on”

”Fox affection”

Wildlife Photographer of the Year anordnas årligen av Natural History Museum. Vinnaren av den 59:e tävlingen avslöjas i oktober 2023 och folkets val avslöjas årligen i februari.

Källa: Natural History Museum

Mer att läsa