Gå till innehållet

Flera aktioner mot fossilindustrin och regeringen

Ungdomar i rörelsen Ta tillbaka framtiden genomför i veckan flera aktioner av fredligt motstånd mot fossilindustrin och i Stockholm protesteras det mot regeringens hårt kritiserade "klimatmöte".

– Fossilindustrin har genom sin skadliga verksamhet haft våra liv i sina händer allt för länge. Vi unga har fått nog – det är dags att de som hotar alla våra chanser och drömmar stoppas, säger Irma Kjellström, presstalesperson för rörelsen.

Vid Ta tillbaka framtidens aktion blockerades in- och utfarten till hamnen i ungefär 40 minuter under förmiddagen. Ett 20-tal ungdomar deltog och 6 tankbilar stoppades.

Under torsdagen och fredagen blockerade unga i rörelsen Ta tillbaka framtiden in- och utfarten till hamnen i Malmö för att uppmärksamma att fossilindustrin fortsätter med sina utsläpp och bidrar till den eskalerande klimatkrisen. Även regeringen får hård kritik från organisationen och Greta Thunberg, som deltar i aktionen:

– Klimatkrisen har länge varit ett faktum för otaliga människor över hela världen. Att regeringen idag kallar till ”klimatmöte” och bjuder in Sveriges värsta utsläppare är inget annat än ett hån mot de som lider av krisens konsekvenser redan idag. Vi väljer därför att agera istället för att tyst acceptera detta, säger Greta Thunberg.

Extinction Rebellion Sverige färgade flera fontäner i Stockholm röda med låtsasblod för att förtydliga allvaret.

Även protester i Stockholm under “klimatmöte”

I Stockholm arrangerade flera organisationer demonstrationer och aktioner inför regeringens “klimatmöte” där inte en enda klimatforskare eller miljöorganisation var inbjuden. Något som Naghmeh Nasiritousi, forskare i klimatpolitik vid Uppsala universitet och Utrikespolitiska institutet, kallar ett spel för gallerierna i en intervju med TT:

– Det är anmärkningsvärt att kalla det för ett klimatmöte utan att ha klimatforskare som kan berätta om vad som krävs för att nå klimatmålen. I Tidöavtalet står det att klimatpolitiken ska baseras på fakta, men jag har svårt att se att det görs just nu.

Extinction Rebellion färgade under dagen flera fontäner i Stockholm röda för att symbolisera att regeringen finansierar klimatkollapsen.

– Om vi ska ta oss levande ur denna kris krävs ett paradigmskifte. Vi kan inte fortsätta stödja den dödliga fossilindustrin med statliga pengar. Våra skattepengar ska användas till att bygga ett hållbart samhälle, inte till att rasera det samhälle vi har, säger Esther Hauer, som deltar i dagens aktion och också är aktiv i Scientist Rebellion.

Läs även

En veckas aktioner för klimat­rättvisa
• Guide till att engagera sig för att rädda miljön
• Miljöaktivism får ungdomar att må bättre
• Grupperna som försöker rädda och skydda sin närnatur

Källor: Ta tillbaka framtiden och Extinction Rebellion

Mer att läsa