Gå till innehållet

En veckas aktioner för klimat­rättvisa

Över 30 organisationer, grupper och rörelser kommer arrangera en hel vecka med aktioner för social rättvisa och klimaträttvisa i höst.

Aktionerna kommer äga rum den 15-22 september och de över 30 organisationerna som är med uppmuntrar alla att delta. I ett pressmeddelande skriver de att det “kan handla om att organisera egna aktioner, strejker, workshops, civil olydnads-aktioner, massdemonstrationer, föreläsningar, konstprojekt, sociala event och så vidare”.

– Alla behövs, alla är välkomna. Vi riktar oss till alla som tar de sociala och ekologiska kriserna på allvar, är oroliga och vill agera. Vi måste kroka arm, säger Sima Nasizadeh från Extinction Rebellion.

Agnes Hjortsberg från Aurora:
– Vi ska bli en enad kraft. Vi accepterar inte längre tystnaden och bortförklaringarna, lidandet och orättvisan! Vi behöver få hela samhället att behandla de här nära sammanlänkade kriserna som just kriser.

Veckan inleds med den globala fredagsstrejken för klimatet och en av de deltagande organisationerna är Fridays For Future:
– Vi kan inte lösa klimatkrisen utan att ta upp sociala orättvisor; och tvärtom, säger Christofer Kebbon från Fridays For Future.

Just nu består nätverket bakom aktionerna av medlemmar och aktiva i bland annat Artister för Miljön, Aurora, Equmeniakyrkan, Extinction Rebellion Sverige, Fridays For Future Sverige, Fältbiologerna, Greenpeace, Klimataktion, Klimatriksdagen, Miljöjuristerna, Rebellmammorna, Researchers Desk, Rädda Barnens Ungdomsförbund, Forskare För Framtiden, Svenska Kyrkan i Stockholms stift, Urbergsgruppen och Återställ Våtmarker.

Läs även

Guide till att engagera sig för att rädda miljön
Miljöaktivism får ungdomar att må bättre
Grupperna som försöker rädda och skydda sin närnatur

Källa: Pressmeddelande från Week of action

Mer att läsa