Gå till innehållet

Fågelmatningar har fått svarthättan att förändra flyttbeteende

Svarthätta. Det här är en hane. Honan har brun hätta. Foto: Zsombor Károlyi http://www.natursidan.se/fotografer/zsombor-karolyi/

Svarthätta. Det här är en hane. Honan har brun hätta. Foto: Zsombor Károlyi 

British Trust for Ornithology har i en ny studie visat att Storbritanniens extremt många fågelmatningar har fått svarthättan att snabbt utveckla en ny flyttväg. Det är första gången fågelmatningar visar sig ha stor effekt på fåglars spridning.

Precis som i Sverige besökte svarthättan förr bara Storbritannien på sommaren och flyttade sedan inför vintern söderut. De senaste 60 åren har det dock skett stora förändringar kring svarthättans flyttvägar. Fåglar från Centraleuropa flyttar om vintern till Storbritannien för att leva i trädgårdar istället för att flytta söderut till södra Spanien.

Det beror till viss del på ett mildare vinterklimat i Storbritannien, men framför allt på att svarthättor börjat vänja sig vid att det finns mat på fågelmatningar (framför allt fett och solroskärnor).

– Det här är de första vetenskapliga bevisen på att kompletterande mat i trädgårdar kan influera evolutionen hos vilda fåglar, säger Kate Plummer, huvudförfattare till studien och ekolog på BTO.

Läs mer:
Så skapar du en bra fågelmatning
Fågelvänliga trädgårdar överraskande viktiga
Pedagogisk film om fågelflyttningens vetenskapliga historia

Källa: Birdwatch

Mer att läsa