
Svarthätta. Det här är en hane. Honan har brun hätta. Foto: Zsombor Károlyi
British Trust for Ornithology har i en ny studie visat att Storbritanniens extremt många fågelmatningar har fått svarthättan att snabbt utveckla en ny flyttväg. Det är första gången fågelmatningar visar sig ha stor effekt på fåglars spridning.
Precis som i Sverige besökte svarthättan förr bara Storbritannien på sommaren och flyttade sedan inför vintern söderut. De senaste 60 åren har det dock skett stora förändringar kring svarthättans flyttvägar. Fåglar från Centraleuropa flyttar om vintern till Storbritannien för att leva i trädgårdar istället för att flytta söderut till södra Spanien.
Det beror till viss del på ett mildare vinterklimat i Storbritannien, men framför allt på att svarthättor börjat vänja sig vid att det finns mat på fågelmatningar (framför allt fett och solroskärnor).
– Det här är de första vetenskapliga bevisen på att kompletterande mat i trädgårdar kan influera evolutionen hos vilda fåglar, säger Kate Plummer, huvudförfattare till studien och ekolog på BTO.
Läs mer:
• Så skapar du en bra fågelmatning
• Fågelvänliga trädgårdar överraskande viktiga
• Pedagogisk film om fågelflyttningens vetenskapliga historia
Källa: Birdwatch

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Vi bor på Österlen i Skåne. Är inga experter men entusiastiska ”fågelmänniskor” som generöst fyller trädgårdens fågelbord med godsaker och vatten till fåglarna vintertid. Är ganska säker på att vi haft besök av en enstaka svarthätta både förra vintern och i år. Nyfiken på om fler iakttagelser gjorts i våra trakter.
Det ses svarthättor på vintermatningar ibland då och då, även om det inte är så vanligt.
Jag tror att vi i Partille (nära Göteborg) också sett en svarthätta vid fågelbordet i vinter. Kan det vara möjligt?
Det är sällsynt, men möjligt.