Gå till innehållet

Extremväder drabbar Storbritanniens jordbruk

Det kommer bli livsmedelsbrist och höga priser på mat i år efter att Storbritannien drabbats av extremväder. Även andra länder har redan drabbats i år.

Tidigare i år kom en rapport om att länder i EU inte är redo för pågående klimatkris. Det gäller inte minst livsmedelsförsörjningen:
– Riskerna för grödor från värme och torka är redan på en kritisk nivå i södra Europa, men länder i Centraleuropa är också i riskzonen. Särskilt långvarig torka som drabbar stora områden utgör ett betydande hot mot växtproduktion, livsmedelssäkerhet och dricksvattenförsörjning. Som en lösning skulle även en partiell övergång från djurbaserade proteiner till hållbart odlade växtbaserade proteiner minska vattenförbrukningen inom jordbruket och beroendet av importerat foder, skrev Europeiska miljöbyrån.

Rekordstor nederbörd

Även kraftiga regnmängder kan slå hårt mot skördarna. Det får man uppleva i delar av Europa i dagsläget. Storbritannien har under den viktiga så- och planteringsfasen i jordbruket fått rekordstor nederbörd. Grödor som potatis, vete och grönsaker har inte kunnat planteras som man brukar och de som försökt har fått se grödor av dålig kvalitet eller att sådden ruttnar i marken, rapporterar The Guardian. En del mjölkkor har “inte kunnat släppas ut på bete” vilket kommer leda till minskad mjölkproduktion och Storbritannien kommer helt enkelt bli mer beroende av import av livsmedel i år.

I Tyskland förväntas skörden av bland annat soja, vete och raps minska med mellan 5 och 7 procent och kornskörden med över 11 procent. Mycket på grund av det kraftiga regnandet under vintersäsongen.

Torka för stor tomatexportör

Samtidigt har även länder som Frankrike och Tyskland drabbats av översvämningar både under vintern och våren och i Marocko råder torka. Där har den näst största vattenreservoaren torkat ut och det kommer bli allt svårare att bevattna grödorna, bland annat tomater och hallon, som Marocko exporterar i stora mängder.

Vi bör vara oroade

Dr Paul Behrens, docent i miljöförändringar vid Leiden University i Nederländerna, säger till The Guardian:
– Vi borde alla vara extremt oroade. Vi måste göra allt vi kan för att minska utsläppen och samtidigt förändra våra livsmedelssystem. Om vi inte gör det … förväntar jag mig enorm oro och eskalerande priser under de kommande 10 till 20 åren. När livsmedelspriserna stiger förväntar vi oss alltid politisk instabilitet. Jag önskar att människor förstod det akuta klimathotet mot vår livsmedelsförsörjning på kort sikt.

En viktig del av lösningen anser han är att vi minskar utsläppen från livsmedelsbranschen och minskar köttkonsumtionen.

Källa: The Guardian

Mer att läsa