Gå till innehållet

EU-valet: Storförlust för miljön

De miljövänliga partierna i Sverige gjorde ett väldigt bra EU-val och körde över partierna som rankats sämst av naturorganisationerna. Miljöpartiet blev tredje största parti, Vänsterpartiet ökade mest av alla partier och SD minskade kraftigt. Men i Europa i stort var de gröna partierna valets stora förlorare.

EU

Miljöfrågan ser ut att ha rankats högt av svenska väljare i EU-valet. I alla miljöorganisationers ranking innan valet fick Miljöpartiet och Vänsterpartiet högst betyg för sin miljöpolitik.

I EU-valet var det också dessa partier som gick överlägset bäst. Vänsterpartiet ökade med hela 4,1 procent jämfört med förra EU-valet och får därmed ett till mandat (sammanlagt 2). Miljöpartiet ökade med 2,3 procent och får tre mandat.

– Sveriges medborgare skickar en tydlig signal om att klimat och miljö ska vara fortsatt viktiga frågor inom EU. Vi i Naturskyddsföreningen har sett ett enormt engagemang under valrörelsen, och det ger hopp inför framtiden, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, i en kommentar om valresultatet.

Medan de miljövänligaste partierna ökade med 6,7 procent gick det åt motsatt håll för de partier som rankats sämst för sin miljöpolitik. SD backade med 2,2 procent och KD med 2,9 procent.

Valresultat i EU-valet i Sverige 2024

PartiResultat%-ändringMandatMandatändring
Vänsterpartiet11,1+4,32+1
Socialdemokraterna24,7+1,350
Miljöpartiet13,9+2,430
Centerpartiet7,3-3,520
Liberalerna4,4-0,310
Kristdemokraterna5,7-2,91-1
Moderaterna17,5+0,740
Sverigedemokraterna13,2-2,230
Övriga partier2,2-0,300
Resultat enligt Valmyndigheten.

Motgångar för miljön i EU i stort

På Europa-nivå var det inte lika glädjande för miljön. Även om de gröna gick framåt i Sverige, Kroatien, Slovenien, Lettland och blev största parti i Danmark så tappade de väldigt mycket i Frankrike och Tyskland. Så pass mycket att valet sammantaget får se som ett stort misslyckande för miljöfrågorna inom EU.

De gröna partierna tappade hela 19 mandat från förra EU-valet (från 71 till 52) och vänstern, som också brukar rösta miljövänligt, tappade ett mandat till 36. Av de 720 mandaten ökade högern med åtta mandat till 184, de konservativa med fyra till 73 och extremhögern med nio till 58.

“Tungt ansvar på Moderaterna och Kristdemokraterna”

Naturskyddsföreningen betonar att de kommande fem åren kommer vara avgörande för klimat- och miljöpolitiken i EU. Bland annat med tunga frågor som klimatmålet för 2040, EU:s jordbrukspolitik och ett flertal lagstiftningar inom den gröna given. Hur det ska gå med dessa resultat nu med framgångarna för högern är ytterst oklart.

– Vi är oerhört oroade för framtiden för EU:s starka klimat- och miljösatsning den senaste mandatperioden. Både den gröna och liberala gruppen i parlamentet har varit drivande i klimatfrågor, och ser nu ut att backa. Ytterhögern, som nått framgång i valet, är starka motståndare till en ambitiös klimat- och miljöpolitik och vill till och med montera ner delar av befintlig lagstiftning. Det lägger ett tungt ansvar på Moderaterna och Kristdemokraterna i EU-parlamentet att inte samarbeta med ytterhögern, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.

Källor: Valmyndigheten, Naturskyddsföreningen och The Guardian

Mer att läsa