Gå till innehållet

En miljon personer kräver EU-stopp för import från global avskogning

Avverkning och skogsbränning, så kallad “slash and burn” i Amazonas i Brasilien. Foto: Alzenir Ferreira de Souza, CC0, Link

Den näst största namninsamlingen någonsin med krav på EU har pågått under hösten. Kampanjen #Together4Forests vill få igenom en lagändring som stoppar EU:s råvaruimporter från skogsförstörelse. I dagsläget står EU för 10 procent av denna import.

Nu har över en miljon namnunderskrifter samlats in för att få igenom en lag som enligt de över 140 organisationerna bakom kampanjen skulle få “stor effekt för att skydda världens skogar och den biologiska mångfalden”. I Sverige har engagemanget varit stort och procentuellt sätt är det bara Nederländerna och Belgien som haft fler undertecknare.

– En miljon underskrifter är ett historiskt stort deltagande, som visar att människor vill vara säkra på att de produkter de köper i Europa inte har bidragit till global avskogning, säger Per Larsson, skogsexpert, WWF.

#Together4Forests-kampanjen uppmanar EU-kommissionen att ta bort produkter som kan kopplas till avskogning från den europeiska marknaden och förhindra människorättsbrott relaterade till naturförstörelse.

Förstörelsen av världens skogar drivs bland annat av den stora efterfrågan på kött, soja för djurfoder, palmolja, kaffe och kakao inom EU. Jordbruksexpansionen för att tillverka dessa produkter ligger bakom 80 procent av avskogningen globalt och EU är en världsledande importör av jordbruksprodukter. Det utgör inte bara ett hot mot den rika biologiska mångfalden i regnskogarna, avskogningen är också den näst största källan till utsläpp av växthusgaser globalt.

– Produkter som driver på avskogning finns överallt i Europa, exempelvis kyckling som har matats med soja. Just nu är det omöjligt att veta vilka köp som bidrar till skogsförstörelse, men det går att ändra på. Vi behöver en stark EU-lag som tar bort de produkter som bidrar till avskogningen från våra butikshyllor för gott, säger Per Larsson.

Nästa år ska EU-kommissionen lägga ett lagförslag. Just nu och fram till den 10 december pågår ett samråd kring utformningen av denna lagstiftning.

Insatser för att hjälpa regnskogarna:
• När du köper kaffe, kakao, bananer, ananas, vanilj, kanel, peppar, cashewnötter, kokos och kokosolja – välj certifierade produkter. Då minskar risken att du bidrar till skogsskövling.
• Minska köttkonsumtionen. Soja till djurfoder kan driva avskogning i regnskogsområden. Enbart svenska nötköttsproducenter importerade 52 miljoner kg soja som foder under 2018, då tillkommer de miljoner kilogram som gris- och kycklingindustrin importerar.
• Undvik att köpa produkter med palmolja och träprodukter från regnskog. WWF anser att det även kan rekommenderas att köpa certifierade palmoljeprodukter.
• Minska dina utsläpp – regnskogarna drabbas av klimatkrisen.
• Skriv under en namninsamling för att produkter som bidrar till avskogning ska hållas borta från den europeiska marknaden.

Källa: Pressmeddelande från WWF, WWF EU, Världsnaturfonden och Together4Forests

Mer att läsa