Gå till innehållet

En av Afrikas äldsta och största elefanter har dödats

Stor afrikansk elefant i Tanzania. Foto: Geir Kiste, CC BY-SA 3.0.

Han kallades Satao 2 och var en av få riktigt gamla och stora elefanter med betar som nådde hela vägen ner i marken. Nu har han skjutits, 50 år gammal. Det återstår därmed bara 30 elefanter med riktigt stora betar i världen. 

Satao 2 döptes efter att en annan stor elefant kallad Satao tjuvsköts 2014. Nu är även Satao 2 död. Han förgiftades i Tsavo Conservation Area i Kenya – ett reservat som med sina 44 000 km² är dubbelt så stor som Kruger park i Sydafrika. Inget annat område i världen har fler elefanter med riktigt stora betar. Efter att Satao 2 dödats återstår sex så kallade “superbetar” i området. I hela Afrika finns blott 25-30 sådana här gamla hannar med jättebetar kvar.

– Jag känner mig ganska förstörd, säger Richard Moller, chef för Tsavo-stiftelsen till nyhetsbyrån AFP. Just den här elefanten var väldigt enkel att komma nära, en av de där gamlingarna som var lätt att hitta. Många av de andra är betydligt svårare att upptäcka. Han har varit med om flera torrperioder och säkerligen andra försök till tjuvjakt.

Tjuvjägarna lyckades inte ta Satao 2:s betar som vägde över 50 kg styck. Därmed slapp Satao 2 åtminstone bidra till att den kriminella verksamheten ökar ytterligare.

I början på 1970-talet fanns det ungefär 45 000 elefanter i Tsavo Conservation Area. Sedan inleddes tjuvjakten. Knappt 20 år senare återstod färre än 6000 elefanter. Efter det inrättades Kenya Wildlife Service (KWS) och i den senaste räkningen (från 2014) har antalet ökat till 11 000 individer. Sedan dess har dock tjuvjakten ökat igen.

Källor: African Geographic och BBC

 

Mer att läsa