Djurparksnoshörningar ska släppas fria i Rwanda

Spetsnoshörning (Black Rhino), det finns cirka 5000 kvar i Afrika. Foto: Maths Nilsson, Masai Mara 2014

En dansk spetsnoshörning från en djurpark ska transporteras till Rwanda för att hjälpa artens överlevnad. Ytterligare fyra individer från andra djurparker ska följa med. Projektet har fått stor uppmärksamhet i Danmark. 

Förr fanns det 30 arter noshörningar i världen och de levde över stora områden, men i dagsläget återstår bara fem arter; trubbnoshörning (cirka 20 000 st kvar), spetsnoshörning (cirka 5000), indisk noshörning (cirka 3000), sumatranoshörning (max 100) och javanoshörning (drygt 50).

LÄS ÄVEN: • 50 år efter utrotningen – spetsnoshörningar åter i Tchad

Så sent som på 1970-talet fanns det 100 000 spetsnoshörningar i världen. Idag återstår ungefär 5000 stycken efter att människan började jaga arten i höga antal och det skjuts fortfarande tre om dagen av tjuvjägare. Spetsnoshörning räknas idag som ”akut hotad” av Internationella Naturvårdsunionen.

Nu ska en dansk noshörning från en djurpark få leva ett liv i frihet för att hjälpa artens överlevnad. Projektet har blivit väldigt omskrivet i Danmark.

LÄS ÄVEN: • Intervju med WWF:s globala chef för artprogram

Det är spetsnoshörningshannen ”Mandela” som ska släppas ut i en nationalpark i Rwanda.
– Det är relativt oproblematiskt att få en dansk noshörning att känna sig som hemma i Afrika, säger Jesper Stagegaard, chef för djurparken Ree Park i Danmark, till DR.

Mandela är inte ensam om att släppas fri. Fyra andra noshörningar från andra djurparker i världen får samma chans till ett liv i frihet även om de den första tiden kommer få lära känna varandra i en djurpark i Tjeckien och på plats i Rwanda i början få hjälp med att hitta föda tills de blir allt mer självständiga.

I juni 2019 är planen att Mandela ska vara fri.

Källor: DR och WWF