Gå till innehållet

De nominerade till Årets miljöhjälte 2017

Rebecka Le Moine, foto: Ola Jennersten. Malena Ernman, foto: pressbild. Björn Cederberg, foto: Ola Jennersten. Paul Svensson, foto: Jakob Fridlund. Pella Thiel, foto: Annika af Klercker. Bengt Oldhammer, foto: Kjell Hedmark.

Den 11 oktober utses Årets miljöhjälte 2017. Idag utannonserades de sex nominerade: kocken Paul Svensson, artisten Malena Ernman, humledoktorn Björn Cederberg, biologen Rebecka Le Moine, skogseldsjälen Bengt Oldhammer och Pella Thiel – förkämpe för naturens rättigheter. 

– Vi startade Årets Miljöhjälte 2010 för att lyfta fram personer som gör skillnad för miljön och inspirerar andra att agera mer grönt och hållbart. Många av pristagarna har blivit viktiga förebilder i arbetet för naturen och för att minska vår påverkan på planeten, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF.

LÄS ÄVEN: • Årets miljöhjälte 2015 har räddat över 140 skogar från avverkning

Kandidaterna i år nomineras inom två områden, grön naturvård och biologisk mångfald respektive ekologiska fotavtryck. Den 11 oktober korar kung Carl XVI Gustaf och WWF två vinnare på Ulriksdals slott.

De nominerade och WWF:s motiveringar

• Paul Svensson, kock och matinspiratör, Nacka
“Matinspiratören som sätter agendan för bättre mat. Paul visar hur lätt det är att laga hållbar mat – och att det också är den som är den godaste. En grön matfilosof vars drivkraft är att jobba med njutning och det härliga som maten har att erbjuda, samtidigt som den gör nytta för planeten.”

• Rebecka Le Moine, biolog Linköping
”Rebecka är en sann inspiratör som har lyckas med konststycket att göra biologisk mångfald intressant för alla. Hon såg till att FN:s årliga internationella dag för biologisk mångfald den 22 maj i år blev en stor manifestation i hela Sverige. Hon är en biolog som brinner för att skydda allt från det myllrande livet i skogen ner till minsta mossa, till karismatiska djur som tigrar. En entusiastisk miljöhjälte med stor drivkraft”.
LÄS ÄVEN: • Intervju med prisbelönt initiativtagare till Biologiska mångfaldens dag

• Malena Ernman, artist Stockholm
”Med klar och vacker stämma tar hon ton för vår tids kanske viktigaste fråga; klimathotet. Kulturvärldens starkaste röst som genljuder över alla gränser oavsett bakgrund, språk eller ålder. Malena hörs på alla arenor. Hon lever som hon lär och är en stor inspiration för en bred målgrupp med sitt engagemang för en bättre värld”.

• Bengt Oldhammer, författare och eldsjäl, Orsa
”Eldsjälen som under ett helt liv bidragit till att lyfta och skapa uppmärksamhet kring värdet av våra unika biologiskt rika naturskogar och vikten av att de inte får att försvinna. Bengt har framgångsrikt gjort värdefulla insatser för att bevara skogen, bland annat har stora delar av vackra Vildmarksriket fått ett bättre skydd”.
LÄS ÄVEN: • Våra artiklar om Bengt Oldhammer

• Björn Cederberg, humledoktor och insektsforskare, Uppsala
“Humledoktorn” och entomologen som med en sann livsgärning har främjat svenska vildbin och har en speciell kärlek till humlor. Björns forskning har visat att det finns fler bin på ekologiska gårdar och han har genom sitt engagemang framgångsrikt främjat faunan i vårt svenska odlingslandskap.

• Pella Thiel, förkämpe för naturens rättigheter, Ingarö
“Pella har varit med och satt naturens rättigheter på samhällsagendan. Hon har blivit något av ett nätverksnav i miljösverige och brinner för ett hållbart samhälle hela vägen, från odling och djurhållning hemma på gården till att jobba för naturens rättigheter inom FN.”

Tidigare pristagare
2016: Lasse Wennman, Matakuten (i samarbete med Aftonbladets Svenska Hjältar)
2015: Mats Karström, Steget Före och Supermiljöbloggen (Beatrice Rindervall).
2014: Annika Elmqvist, Klimatriksdagen; Gunhild Stordalen, EAT Forum; Nätverket Rädda Råstasjön (Henrik Persson).
2013: Johanna Lakso och Olivia Linander, PUSH Sverige; Philip Olsmeyer, Trädgård på Spåret; Clara Lidström, Underbara Claras Värld.
2012: Alva Snis-Sigtrygsson, Fältbiologerna/Ojnareskogen; Joel Borg, Way Out West
2011: Lucas Nilsson, KlimatSmart Förening; Jonas Paulsson, Köttfri Måndag; Sebastian Kirppu.
2010: Christer Borg, Älvräddarna; Linus Källander, Dyraremat.nu; Magnus Åkerlind och Sophy Elevall; Simon Eisner, Allwin (hederspris).

Källa: WWF

Mer att läsa