Gå till innehållet

Därför knackar fåglar på fönster

Varför sitter det en fågel och hackar på fönstret? Ibland verkar fåglar ha lärt sig att de kan knacka på ett fönster för att få påfyllning i fågelmatningen, men ibland kan det finnas andra förklaringar.

– Jag har en fågel, tror det är en stenknäck, som sitter och pickar på mitt fönster varje dag. Har nu gjort det i cirka två veckors tid. Han är jättevacker att titta på, men inte lika vacker när han väcker mig på helgerna kl 08:00, skrev Ina Alvö.

Hon bifogade även en film. Se den genom att klicka här under:

Innehåll från extern tjänst

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: youtube.com

Johan Lind, biträdande professor i etologi vid Linköpings universitet, svarar så här om beteendet:

– Kul observation på stenknäcken. Det ser ut som ett klassiskt fall av när ett vilt djur, som inte är van vid spegelbilder ser en spegelbild och reagerar som att den ser en artfrände. Det finns många filmer på nätet där folk satt upp speglar i vilda områden med dolda kameror som registrerat hur arter som gorillor och leoparder reagerar, vilket liknar hur stenknäcken beter sig. Stenknäcken på filmen ser ut som en hanne och förmodligen är den motiverad att picka mot rutan för att få bort en konkurrent. Det är inte ovanligt med observationer likt denna där till exempel blåmesar och sädesärlor attackerar bilars backspeglar, men stenknäckar för ju ett hemligare liv vilket gör det sällsyntare med den här stenkknäcksobservationen.

Ina undrade även om hon kan få något tips för att han ska sluta.
– Vill du bli av med problemet, ifall spegeltolkningen ovan är korrekt, borde det lösa sig om du sätter upp något på utsidan av den nedersta delen av fönstret så att stenknäcken inte ser någon spegelbild av sig själv när den sitter på fönsterblecket.

Mer att läsa