Gå till innehållet

Centerpartiet får Greenwashpriset 2018 för vilseledning om biobränsle

Greenwashpriset 2018, för vilseledande marknadsföring och kommunikation, går till Centerpartiet. De fick det föga åtråvärda priset för att de “sprider vilseledande information om miljöpåverkan från biobränslen för flyg, samtidigt som de säger sig vara alliansens gröna röst”. 

Det är den partipolitiskt obundna organisationen Jordens Vänner som utsåg kandidaterna (Centerpartiet, kampanjen Svenska skogen och Växjö kommun) och svenska folket som röstade fram vinnaren. Centerpartiet vann med nästan 60 procent av rösterna.

LÄS ÄVEN: • Biobränsle i flygplan – dödsstöt för regnskog och klimat

Jordens Vänner nominerade Centerpartiet eftersom partiet hävdar att biobränslen inom flyget skulle ha stora miljöfördelar jämfört med flygskatter, trots att det inte finns några bevis för det utan snarare konstaterats från internationellt håll att “framställandet av biobränslen inte är hållbart och alldeles för påfrestande för klimatet för att det ska vara strategiskt smart att satsa på denna lösning i någon större utsträckning”.

LÄS ÄVEN: • Naturorganisationer: Därför är biobränsle inte en realistisk lösning för flyget

– Centerpartiet är en värdig vinnare av priset. Våra politiska partier måste börja ta klimatfrågorna på allvar och agera nu genom lösningar som är långsiktigt hållbara. Vi ser inte att något parti idag har en genomgripande klimatstrategi som når upp till Parisavtalets mål eller Sveriges egna klimatmål, men Centerpartiet har som ”alliansens gröna röst” inte bara framfört otillräckliga satsningar utan också formulerat sig i valrörelsen på ett sätt som är kontraproduktivt för ett aktivt klimatarbete, säger Mikael Sundström, ordförande för Jordens Vänner.

Svenska Greenwashpriset har delats ut i över 5 år. I fjol gick det till organisationen Svenskt flyg som försökte hävda att utsläppen från flyget minskar trots att de ökar.

Källa: Jordens Vänner

Mer att läsa