Brevduva fripassagerare på flyg i sex timmar – ”snudd på ofattbart”

Brevduva. Foto: Freitag, JensEget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk

Finska medier rapporterar att en brevduva (klippduva) tog flyget från Teneriffa till Uleåborg som tjuvpassagerare i landningsställningens lucka. Något omtöcknad klarade den sex timmar av syrebrist och extrem kyla.

Fågeln överlevde den cirka ca sex timmar långa flygningen i ett kallt utrymme. Enligt finska fågelexperter är det ”snudd på ofattbart att duvan klarat resan levande”. Planet flög på elva kilometers höjd där syrebrist, lufttryck och temperatur är ”outhärdliga”. Temperaturen var nere kring minus 50, men nedkylningen kan ha hjälpt duvan eftersom det underlättar att klara syrebrist, men de experter som uttalar sig i finska medier är överens om att det måste varit på gränsen att duvan klarade sig.

När tjuvpassageraren hittades var den omtöcknad och fick vila upp sig först på flygplatsen och sedan hos Norra-Österbottens Ornitologiska förening, som bland annat arbetar med att rehabilitera skadade fåglar.

Brevduvan ringmärktes förra året efter kläckningen så det är fråga om en ung individ. Med lite flygövningar och regelbunden matning så kommer fågeln troligen kunna flyga igen inom de närmaste dagarna och det är inte omöjligt för den att hitta hem till sitt duvslag, trots att det är 500 mil bort. 

I dagsläget försöker ornitologerna och flygbolaget nå brevduvans ägare för att höra hur denne vill ha tillbaka sin fågel. Ett alternativ som diskuteras är att utrusta fågeln med en satellitsändare för att kunna följa dess väg tillbaka mot Kanarieöarna, förbi alla vårfåglar som är på väg norrut just nu. 

Källor: YLE och HBL