Gå till innehållet

Brädspel om att vara förberedd på kris

Prepper handlar om att samla på sig tillräckligt bra föremål inför att krisen anländer och att vara tillräckligt påhittig för att använda dem på olika sätt. Ibland måste du dessutom få plats med dina föremål i en ryggsäck. Packa smart. Foto: Ninja Print

Från skaparna av Skogen och Sjön kommer nu ett nytt brädspel – Prepper. Den här gången gäller det att överleva en kris med hjälp av rätt förberedelser, smarta lösningar och dina vänner i nöd.

Ninja Print har återigen gjort ett snyggt och tilltalande spel och upplägget är kul. För att inte säga aktuellt. Faktum är att det kanske kan bli för aktuellt för vissa. Är det för tidigt att spela ett brädspel om hur du klarar dig i en pandemi?

Du börjar med en “prepperfas”, som är lite trevande och långdragen. Genom att svara på faktafrågor om krisberedskap får du poäng och samlar samtidigt på dig föremål som exempelvis silvertejp, tält, stearinljus, rep, tamponger och kontanter. Poängen och föremålen är nästan din enda hjälp i spelets andra fas – när krisen anländer. Den kan komma i fyra skepnader – pandemi, storm, infrastrukturkollaps eller vilse i skogen. Nu gäller det att du har samlat på dig prylar så att du kan lösa alla de situationer du ställs inför. Det är också nu som Prepper lyfter och blir kul.

Upplägget påminner om ett lättsamt rollspel när du drar kort och din medspelare läser upp en mer eller mindre knepig situation du ställs inför. Situationerna varierar beroende på krisens tema. Har du gått vilse kanske du måste försöka korsa en flod, om det utbrutit en pandemi kanske du vill försöka hjälpa en granne i nöd och när stormen slår till kanske du inte kommer in för att ett träd blåst omkull. Men om du samlat på dig rätt föremål kan du lösa uppgiften och få poäng. Har du en vattenpump klarar du en översvämning, har du en kompass slipper du gå i cirklar i skogen och tappar inga poäng.

Spelplanen med de två faserna – prepperfasen till vänster och krisfasen till höger. Föremålen och de förmågor som man kan skaffa gör att Prepper känns lite som ett förenklat rollspel. Foto: Ninja Print

Riktigt kul blir det om du tycker att du kommit på en egen lösning som inte framgår på kortet. Du kanske tycker att du kan ta dig över en bäck genom att hugga ner ett träd med en yxa eller så har du något annat föremål du tycker att du kan använda. Då ska dina medspelare rösta om de tycker din lösning håller och sedan måste du lyckas singla ett “MacGyver-mynt” för att din uppfinning ska vara framgångsrik. Du kan dessutom be andra spelare om hjälp genom att antingen byta eller få föremål av dem. Ensam är inte stark i en kris.

Det kan vara lite svårt att förstå exakt hur Prepper fungerar i början och varken regelboken (laddas ner här) eller regelfilmen (ses nedan) ger så tydlig hjälp som man skulle önska. Ninja Print skulle nog tjänat på att låta mer ovana spelare testa det. Vissa regler hade kunnat uttryckas tydligare, men samtidigt är det ett ganska enkelt spel. Gör ni lite fel i något avseende är det inte hela världen.

Prepper är från 10 år, men faktafrågorna i del ett är troligen lite för svåra för barn i den åldern så det kan vara läge att hitta på ett system som gör det rättvist om ert spelgäng har varierad ålder.

Som roligast blir Prepper om ni är ett kreativt sällskap som verkligen försöker komma på smarta MacGyver-lösningar och också godkänner varandras idéer när de är tillräckligt fiffiga. Har ni också förmågan att leva er in i krisstämningen genom de situationer som korten beskriver så kan det bli riktigt spännande. Om inget annat har ni blivit betydligt mer redo inför att krisen kommer på riktigt.

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtube.com

Transparens: Natursidan fick ett recensionsexemplar av Prepper från tillverkarna.

Mer att läsa