Gå till innehållet

Brädspel: Bygg en stad till smådjuren i Everdell

Ett väldigt snyggt brädspel med djur i huvudrollen.

Målet i Everdell är att du ska bygga upp ett samhälle och samla så mycket poäng som möjligt. Samhället består av två saker; byggnader och djur. För att få placera ut byggnader behövs råvaror som timmer, kåda och sten och djuren vill ha bär eller att du har rätt byggnad på plats. Det är ständigt ont om resurser så det gäller att få till rätt kombinationer. Om du till exempel redan har byggt en domstol (“courthouse”) så kommer sköldpaddsdomaren (“judge”) flytta in gratis. Att få till dessa kombinationer av rätt djur och byggnader är därför viktigt. En ständig fråga är hur länge man vågar försöka vänta på att rätt kombinationer ska bli tillgängliga.

Korten är uppdelade i djur och byggnader. Varje kort kostar olika resurser, som det gäller att hushålla med. Målet med Everdell är att bygga en stad med upp till 15 kort och i slutändan få så många poäng som möjligt.

Everdell utspelar sig under en säsong och för varje årstid får du fler arbetare som jobbar åt dig med att samla resurser. Första årstiden får du vara glad om du kan lägga ut ett eller två kort i din stad. I slutet av spelet får du fundera noga vilka kort du ska välja att spela ut eftersom din stad troligen kommer vara nästintill full (15 kort är maxgränsen).

Samla resurser

Några av grundförutsättningarna för varje match slumpas fram innan ni börjar och det skapar, tillsammans med ett ganska stort antal djur och byggnader, en nödvändig variation som gör att två matcher sällan blir likadana. Däremot är det oftast ungefär samma taktik som fungerar bäst i varje match; samla på dig så mycket resurser som möjligt i början, försök spela kombinationer och byt senare i spelet taktik till att försöka maximera poängen. Lite fler lämpliga vägar mot en chans att vinna hade inte skadat. Det kan bli väldigt svårt att komma ifatt någon som fått en bra start.

Det blir ganska snabbt mycket att hålla reda på i spelet, för den som vill försöka tänka på allt. Men det är en del slump inblandad, inte minst med flera spelare, så att förbereda långt i förväg lönar sig inte alltid.

Varje byggnad och djur har olika förmågor och att lära sig dessa och vilka som passar bra för dina förutsättningar är en del av grunden i Everdell. Det är också det som tar tid i början. När du väl lärt dig en del av korten och spelmekaniken så minskar speltiden avsevärt, men räkna med att det tar två timmar första gången och sedan ungefär en timme per match om ni är två spelare. Mer om ni är tre eller fyra spelare.

Spela elakt eller fredligt

På pappret verkar Everdell inte innehålla så mycket elakheter spelarna emellan. Varje spelare fokuserar på att bygga sin stad, men det finns en del konkurrens som kan utnyttjas. Det går att blockera möjligheterna till att få tag på vissa resurser, hinna först med specifika uppdrag och plocka på sig kort som man tror att motspelarna vill ha. Men det är ett relativt “fredligt” spel, men med större möjligheter att sabotera för motspelare än i exempelvis Wingspan.

Everdell är mycket snyggt. Målningarna på varje kort och på spelplanen är stämningsfulla och de små spelpjäserna gulliga. Det ger över huvud taget en lyxig känsla och att det är natur och djur som porträtteras är en stark bonus. Det är dock lite snålt att det inte följer med någon poängtabell.

Vissa matcher blir lite frustrerande långsamma när det är svårt att få till kombinationer och att få tag på tillräckligt med resurser. Ibland blir det också väldigt ojämnt när en spelare får en flygande start som blir svår att hämta in för övriga spelare. Men med lite taktik, planering och tur kan även ett undertag vändas till en seger. Har du inte spelat så mycket brädspel tidigare så kan Everdell kännas lite komplicerat och svåröverskådligt i början, men ge det en chans eller två så är chansen stor att det uppskattas. Fastnar du för det så finns det dessutom flera expansioner att köpa som gör spelet ännu större och mer varierat.

Mer att läsa