Gå till innehållet

Även Portugal har nu visenter

Allt fler europeiska länder återintroducerar visenter till landskapet. Senast i den allt längre raden är Portugal.

I slutet av maj anlände åtta visenter från Polen till den 7 600 hektar stora Herdade do Vale Feitoso Estate i Portugal. Det är första gången det stora betesdjuret återintroduceras till Portugal. Flytten har gjorts möjlig tack vare samarbeten mellan en lång rad aktörer, men det är Rewilding Portugal som kommer ha ansvaret för visenterna i landet.

– Vi ser den här utplanteringen som ett pilotprojekt. Visenterna kommer att övervakas noga för att se hur de acklimatiserar sig till det lokala landskapet och klimatet. Det här är första gången som Rewilding Portugal-teamet har hanterat bisonoxar, så det är en inlärningsprocess för oss också. Medlemmarna i teamet kommer att få utbildning i visentskötsel, förklarar Pedro Prata, teamledare för Rewilding Portugal.

Gynnar biologisk mångfald, hjälper mot bränder

I området där visenterna nu vistas finns även en flock med en nära släkting till de utrotade uroxarna. Tillsammans kommer de främja den biologiska mångfalden, hjälpa landskapet att binda mer kol, minska risken för stora skogsbränder och skapa öppnare skogsområden, vilket gynnar annan växtlighet. Iberiska halvön har haft allt mer problem med katastrofala skogsbränder på grund av allt mer extrema temperaturer och eftersom landskapet växer igen med allt fler buskar när betesdjuren blir färre.

Källa: Rewilding Europe

Mer att läsa