Gå till innehållet

Årets naturfotograf 2021 skildrar livet under ytan

En av de mer kända arterna som visas upp i “Fiskarnas rike” är öringen. Den kan anpassa sig till ett liv i bäck, sjö eller hav. Foto: Martin Falklind, SVT, “Fiskarnas rike”

För 31:a året delas utmärkelsen Årets naturfotograf ut. I år går det till Marin Falklind, som bland annat ligger bakom den uppmärksammade och hyllade naturdokumentären “Fiskarnas rike”.

– Martin Falklind får priset då han länge har skildrat vad som händer under ytan i en relativt kall och okänd värld. Den högklassiga känslan för naturfotografi och berättande har följt tidens strömmar till allt fler kanaler, säger Björn Risinger, generaldirektör för Naturvårdsverket.

När “Fiskarnas rike” släpptes i fjol beskrev Natursidan den som “en svensk naturfilm av internationell klass” och en “känslomässig berg- och dalbana mellan förundran, sorg och ilska”. Naturfilmstrilogin kan fortfarande ses på SVT Play.

Martin Falklind. Foto: Pressbild

– Livet under ytan är en skatt som många av oss har förbisett. Om vi kunde se vad som finns därnere skulle vi troligen behandla våra vatten med större respekt, något också vi själva har allt att vinna på. Fisk är en fantastisk och förnybar resurs som inte alls behöver sina, bara vi förvaltar den rätt. Att försöka synliggöra det är min viktigaste drivkraft, säger Martin Falklind.

Källa: Naturvårdsverket

Mer att läsa