Gå till innehållet

Årets naturfotograf skildrar fjällvärlden

För 32:a året delar Naturvårdsverket ut priset årets naturfotograf. 2022 års utmärkelse går till Magnus Lindbom.

Utmärkelsen, som även inbegriper en prissumma på 25 000 kronor, ska gå till “en dokumenterat skicklig naturfotograf som visat kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och bidragit till att hävda naturvårdens intressen genom sin fotografiska verksamhet i Sverige”, enligt Naturvårdsverkets definition.

I år går priset till Magnus Lindbom som under 20 års tid skildrat den svenska fjällvärlden.

– Magnus Lindbom får priset för sina skildringar i bild av den svenska fjällvärlden. Lindboms fotografier sätter de storslagna fjällvidderna i fokus. Med teknisk briljans och närvaro förmedlar han ljusets och årstidernas prägel på landskapet. Genom sina fotografier, från envist genomförda enmansexpeditioner, låter han betraktaren få följa med till de mest avlägsna delar av vår svenska fjällvärld. Där förvandlar han vildmarkens skönhet till en källa där vi finner viktig inspiration, säger Björn Risinger, generaldirektör för Naturvårdsverket.

– Det är en ära att tilldelas priset Årets Naturfotograf. Jag har tillbringat år av mitt liv ensam i den svenska fjällvärlden med kameran. I sökandet efter ljuset har jag under mina långa och många gånger krävande äventyr fått uppleva både stora och små ögonblick. Genom mitt arbete som fotograf vill jag skildra och förmedla dessa speciella ögonblick i vildmarken, säger Magnus Lindbom.

Magnus Lindbom.

Filmen “Into the Mountains” av Magnus Lindbom:

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=G1aCFBvReBU

Källa: Naturvårdsverket

Mer att läsa