Gå till innehållet

Fiskarnas rike – svensk naturfilm av internationell klass

En av de mer kända arterna som visas upp i “Fiskarnas rike” är öringen. Den kan anpassa sig till ett liv i bäck, sjö eller hav. Foto: EcoFilm, SVT, “Fiskarnas rike”

I tre avsnitt får vi i “Fiskarnas rike” följa vattnet från fjällvärlden ner genom hela landet och ut i havet. Det är en väldigt imponerande filmserie som visar otroliga sekvenser, spännande fakta och tar upp både de katastrofala ingrepp vi gjort i fiskarnas rike, men också hur skadorna kan repareras.

Vissa naturfilmer lever helt på sina vackra sekvenser. Andra klarar sig på intressanta berättelser. “Fiskarnas rike” har både och. Natur- och dokumentärfilmaren Martin Falklind har tillsammans med sitt filmteam spenderat tre år med att utforska Sveriges vattenmiljöer och det är ett imponerande material de fått ihop. Både sett till bredden av vad de skildrar och kvaliteten på sekvenserna.

Vi får lära oss om varför vi ska vara glada för att knottens larver bajsar i vattnet och på vilket sätt nejonögon hjälper öringarna med leken. Ständigt ackompanjerat av fantastiska filmklipp med actionsekvenser, vackra landskapsskildringar och makrosekvenser från de minsta arterna i vattendragen.

Precis som alla andra naturfilmer tar “Fiskarnas rike” även upp saker som väcker hopp. Till exempel hur Island har löst situationen i sina älvar för att göra markägare och fiskare nöjda samtidigt som ekosystemen mår bra. Eller hur den blåfenade tonfisken återvänt till västkusten.

– Det är ett lysande exempel. Återkomsten av dessa gigantiska fiskar kan ses som ett mirakel, men det är en följd av en serie kloka beslut. Och de besluten hade aldrig tagits om inte människor hade agerat. Därför hoppas jag att många svenskar kommer känna ett större engagemang när de får lära känna våra vattenlevande varelser lite bättre, säger Martin Falklind i ett pressmeddelande.

Men han duckar inte för att ta upp de tunga ämnena. Som hur nästan samtliga svenska vattendrag är utbyggda med vattenkraft och hur det drabbar vandrande fiskar. Eller hur vi fortsätter tillåta överfiske och industriell trålning i våra hav till ett katastrofalt tillstånd och att varenda inblandad aktör har hittat någon att skylla på istället för att ta ansvar. Från EU till storskarven.

Det är en känslomässig berg- och dalbana mellan förundran, sorg och ilska att se”Fiskarnas rike”. Missa den inte.

Fiskarnas rike sänds under tre söndagar klockan 19:00 på SVT2 med start den 17 oktober. De läggs även upp på SVT Play.

Mer att läsa