Gå till innehållet

Årets miljöhjälte 2018: Vinnarna är…

De nominerade till Årets miljöhjälte 2018.

Att över huvud taget bli nominerad till Årets Miljöhjälte är ett tydligt tecken på ett stort engagemang för miljön. Idag utannonserade Världsnaturfonden WWF årets tre vinnare: Pär Holmgren, Angarngruppen och Luca Berardi.

I år har Världsnaturfondens pris Årets miljöhjälte utökats. Förutom kategorierna biologisk mångfald och ekologiska fotavtryck har i år även kategorin Årets unga miljöhjälte tillkommit. Nio nominerades – nu är de tre vinnarna utannonserade.

Vinnaren i kategorin Ekologiska fotavtryck (klimat) är författaren, föreläsaren och tidigare meteorologen på SVT, Pär Holmgren. Motiveringen lyder:

”Pär Holmgren sprider budskapet likt en svensk Al Gore och har satt klimathotet på kartan bland allmänheten. Med vishet och djup kunskap skapar Pär engagemang för en av vår tids viktigaste frågor; klimatförändringarna. Under klimatfrågans såväl högtryck som lågtryck, gör Pär den förståelig för många – han är en äkta miljöhjälte!”, skriver juryn i sin motivering.”

– Det är oerhört roligt att få priset, inte minst för att WWF står bakom utnämningen. Samtidigt känner jag mig verkligen inte som någon hjälte. Jag gör bara det som alla andra med kunskap och insikt borde göra. Men jag hoppas vara en inspiratör för andra, säger Pär Holmgren.

Följ Pär Holmgrens arbete via: Parholmgren.se och Twitter

LÄS ÄVEN: • Skogshjälten som skyddat över 100 skogar drivs av 12-åringen inom sig

Angarngruppen, flora- och faunaförening i Vallentuna, är vinnare i kategorin Biologisk mångfald.

”Angarngruppen har under 50 års tid enträget och med stort engagemang arbetat för att bevara den unika faunan och floran i Angarnssjöängen, ett naturområde i stadens närhet, långt innan begreppet biologisk mångfald var känt för gemene man. Deras arbete har lockat tusentals människor att upptäcka fågellivet och naturen i sin närmiljö”

– Priset är ett fantastiskt erkännande av allt det arbete vår förening gör. Det är en bekräftelse på att alla våra medlemmars ideella engagemang är viktigt, säger Gunnar Hesse, ordförande.

Följ Angarngruppens arbete via Angarngruppen.se och Facebook

LÄS ÄVEN: • Krönika: Årets miljöhjältar – i ordets sanna bemärkelse

För första gången delar Världsnaturfonden ut Årets unga miljöhjälte. Det går till Luca Berardi, 15 år, elev i Lund.

”Luca Berardi har trots sin unga ålder hunnit göra mycket för en mer hållbar värld; startat en organisation för hotade vilda djur, agerat barnprogramledare i Kenya och engagerat sin skola i klimatfrågan. Luca har också skrivit en bok, skapat musik, gjort film, you name it”

– Att få det här priset sporrar mig. Om vi vill se förändring i vår värld, måste vi agera själva. Det ansvaret har vi alla och det kan inte lämpas över på andra, säger Luca Berardi.

Följ Luca Berardis arbete via Twitter och Young Animal Rescue Heroes 

Priset Årets Miljöhjälte har delats ut sedan 2010 och har som syfte att inspirera andra att agera mer klimatvänligt och hållbart. Vinnarna ska under det gångna året ha uppfyllt följande kriterier: 1) Mod att gå mot strömmen. 2) Åstadkommit något nyskapande med potential att göra väsentlig skillnad för miljön. 3) Varit ett föredöme och inspiration för andra. 4) Insatsen ska ha huvudsakligen skett utanför arbetstid – på frivillig basis.

Källa: WWF

Mer att läsa