Gå till innehållet

Årets miljöhjältar 2017: artisten Malena Ernman och biologen Rebecka Le Moine

Årets miljöhjältar. Foto: Ola Jennersten och pressbild

Idag utannonserade Världsnaturfonden Årets miljöhjältar. Malena Ernman vann kategorin “klimat och ekologiska fotavtryck” och Rebecka Le Moine vann kategorin “grön naturvård”.

– Vi startade Årets Miljöhjälte 2010 för att lyfta personer som gör skillnad för miljön och inspirerar andra att agera mer grönt och hållbart. Många av pristagarna har blivit viktiga förebilder i arbetet för att skydda naturen och minska vår påverkan på planeten, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF.

Naturvårdsbiologen Rebecka Le Moine får priset för att “hon lyckats göra frågan om biologisk mångfald intressant för alla”.

– Jag vill trycka på att det är tillsammans som vi gör skillnad. Jag har tagit initiativ till mycket, men det hade aldrig blivit resultat om det inte vore för att det finns ett enormt engagemang bland folk. Det känns fint att få vara en del av den här rörelsen, och att försöka vara en röst för våra hotade arter och ekosystem, säger Rebecka Le Moine.

Operasångaren Malena Ernman får sitt pris för att hon i flera år har drivit klimatfrågorna som debattör och krönikör.

– Min lilla roll inom miljörörelsen är att som offentlig person försöka låna min röst åt dem som inte hörs i mediabruset. Ingen annan fråga är viktigare eller svårare att sprida. Att kommunicera klimatfrågan är lite som att varje dag springa rätt in i en bergvägg. För varje dag blir vi fler och fler som sluter upp. Och för varje dag så börjar bergväggen att rämna, säger Malena Ernman i en kommentar.

Övriga nominerade 2017 var matinspiratören Paul Svensson, humledoktorn Björn Cederberg, naturens rättighetskämpe Pella Thiel och författaren Bengt Oldhammer.

Tidigare pristagare
2016: Lasse Wennman, Matakuten (i samarbete med Aftonbladets Svenska Hjältar)
2015: Mats Karström, Steget Före och Supermiljöbloggen (Beatrice Rindervall).
2014: Annika Elmqvist, Klimatriksdagen; Gunhild Stordalen, EAT Forum; Nätverket Rädda Råstasjön (Henrik Persson).
2013: Johanna Lakso och Olivia Linander, PUSH Sverige; Philip Olsmeyer, Trädgård på Spåret; Clara Lidström, Underbara Claras Värld.
2012: Alva Snis-Sigtrygsson, Fältbiologerna/Ojnareskogen; Joel Borg, Way Out West
2011: Lucas Nilsson, KlimatSmart Förening; Jonas Paulsson, Köttfri Måndag; Sebastian Kirppu.
2010: Christer Borg, Älvräddarna; Linus Källander, Dyraremat.nu; Magnus Åkerlind och Sophy Elevall; Simon Eisner, Allwin (hederspris).

Källa: WWF

Mer att läsa