Gå till innehållet

Allt fler städer inför ballong­förbud – stort hot mot djur

En stor studie häromåret avslöjade att ballonger hör till det skräp som dödar flest havsfåglar. Nu inför allt fler städer förbud.

Studien, som publicerades 2019 i Scientific Reports, gick igenom 1733 döda havsfåglar och fann då att ballonger var den plast som dödat flest av dem. Det var 32 gånger större sannolikhet att fåglarna dött av en ballong än av hård plast. Även om mjuk plast bara stod för 5 procent av föremålen som hittades i fåglarna så stod den för 40 procent av alla dödsfall.

Sedan dess har många städer infört eller beslutat om förbud mot ballonger i olika utsträckning.

Staden Laguna Beach i Kalifornien röstade i förra veckan igenom ett förbud mot ballonger på allmän plats eller vid publika evenemang från 2024. Det är fortfarande tillåtet med ballonger i hemmet. Att bryta mot förbudet kan ge böter på upp till 500 dollar. Som anledning angavs risk för bränder och att ballonger utgör en stor del av nedskräpningen till havs.

I kommunen Tweed Shire i Australien förbjöds ballonger i december 2022 med sloganen “Don’t be a goon – ditch the balloon” (ungefär “var inte en dumbom – skippa ballongen”) och The Guardian rapporterar att Maryland och Virginia i USA förbjöd ballongsläpp 2021, Hawaii 2022 och att New York och Florida planerar liknande regleringar. Kalifornien, Florida och Tennessee har sedan 2020 förbjudit ballongsläpp.

Att det är många kuststäder som går före med förbuden är inte så konstigt. Det är de som ser effekterna i haven och det är där nedskräpningen kostar extra mycket pengar.
– Många av dessa städer använder skattebetalarnas pengar för att betala för att städa stränderna, särskilt i områden med mycket turism, säger Anja Brandon, på miljögruppen Ocean Conservancy.

Det finns numera biologiskt nedbrytbara ballonger, men de utgör också ett hot eftersom även de tar för lång tid att bryta ned av naturen, skriver Håll Sverige Rent. Under den tiden det tar för ballongerna att brytas ned riskerar de att sväljas av exempelvis havsfåglar, sköldpaddor eller valar och orsaka stort lidande och dödsfall.

– Ballonger hör inte hemma i naturen oavsett material. Det är inte heller säkert att ballongerna bryts ned om de hamnar till exempel i vatten eller på en skyddad plats, säger Pontus Tengby, policyansvarig på Håll Sverige Rent.

Går det att säga något om hur stort problemet är med nedskräpning av ballonger i Sverige?
– Det gjordes en stor nationell skräpmätning 2020 av Naturvårdsverket tillsammans med Håll Sverige Rent. På en vecka i juni hittade man 47 400 ballonger i Sverige. I rena tal är det ganska många, men det var bara 0,1 procent av allt skräp som samlades in. Tobaksprodukter som cigarettfimpar, samt engångsförpackningar av plast står för 90 procent av allt skräp.

I Sverige gäller sedan 1 januari 2022 ett “producentansvar för ballonger” som syftar till att minska nedskräpningen. Naturvårdsverket ska göra skräpmätningar med start år 2023 för att följa upp mätningen från 2020 och för att se om ansvarsfrågan får någon effekt. Om inte, kan ytterligare åtgärder komma att behövas, skriver myndigheten på sin informationssida.

Håll Sverige Rent hoppas också att producentansvaret ska göra skillnad och Pontus Tengby säger att de inte är för ett totalt ballongförbud, däremot vill de se begränsningar i hur man använder dem och att myndigheterna är tydligare. Transportstyrelsen skriver till exempel på sin hemsida att “högst 1 000 ballonger får släppas ut vid varje tillfälle“. Även om myndigheten poängterar att “det finns förbud mot nedskräpning i miljölagstiftningen som kan innebära ytterligare begränsningar för hanteringen av ballongerna”, så tycker Håll Sverige Rent att informationen är otydlig.

– Det är väldigt märkligt att skriva så med tanke på att vi sedan 1 jan 2022 har en lag som säger att all nedskräpning är förbjudet och man kan få böter för att slänga en ballong på gatan. Ballongsläpp borde inte vara tillåtet, säger Pontus Tengby.

Läs även

Källor: The Guardian

Mer att läsa